perjantai 12. elokuuta 2022

Levyarvostelu! Pendulum - Hold Your Colour

Tänä lämpimänä elokuun päivänä päätin kirjoittaa uuden levyarvostelun. Jonkun aikaa on ollut jo mielessä australialaisen kokoonpano Pendulumin ensimmäinen levy Hold Your Colour vuodelta 2005! Kuten jo Pendulumin varsinaisessa TEKSTISSÄ mainitsin, on heidän ESSENTIAL MIX -ohjelmansa yksi parhaista mixtapeista ikinä, ellei ihan täysin paras. Sitä jaksaa kuunnella aina. Mix on täydellinen sekoitus Pendulumin omaa materiaalia ja 2000-luvun drum'n'bassin parhaita otoksia. Kyllä tämän aikakauden DnB on sitten huikeaa! Siitä sain sitten inspiraation perehtyä bändin tuotantoon oikein kunnolla ja vääntää tämän arvostelun. 

Olen tätä levyä kokonaisuutena kuunnellut viimeksi joskus ajat sitten, joten tänään oli kivaa palata sen pariin pitkästä aikaa. On tavallaan aika kummittelevaa kuulla näitä biisejä Essential Mixin ulkopuolella omina itsenään. Monet näistä toimivat hienosti ihan yksinäisinäkin kappaleina. Olen kyllä rehellisesti sanottuna kunnon Pendulum-fani! Itsekin olen viimeaikoina ollut kiinnostunut drum'n'bassin tuottamisesta, niin tässä tulee samalla koko ajan analysoitua sitä, miten nämä biisit on rakennettu. Vielä on huimasti työtä tehtävänä tämän genren parissa, mutta suunta alkaa jo olla oikea!

Levyllä on alunperin 14 biisiä. Jottei tekstistä tulisi aivan kauheata romaania, niin osan videoista jätän postaamatta. Lähdetäänpä sitten tutustumaan Hold Your Colouriin!

***

Pendulum - Slam


Levyn aloitus on ihan mielenkiintoinen! Klassinen intropätkä nostattaa tunnelmaa levyn ensimmäiselle varinaiselle biisille. Nämä kivat introbiisit ovat kyllä hienoja tapoja aloittaa minkä tahansa genren levy. Ne valmistavat kuuntelijan tulevaan mahtavuuteen. Slam on oikein sydämellisen tiukka kappale perinteistä bassotykitystä. Pendulum on keksinyt kivan toimivan "melodian" ja rakentanut tällaisen badass-kipaleen, joka on ainakin minun mielestä yksi levyn parhaimmista. Tässä kuulija ei malta odottaa, mitä muita helmiä seuraavaksi tuleekaan. 

Pendulum - Plasticworld (Ft. Fats & TC)


Ja mitä sieltä sitten tuleekaan! Ai että, mikä ihana saksofonisaundi. Tästä biisistä on Essential Mixillä aivan upea remix, mutta toimii tämä albumiversiokin hienosti. Tämä on aika litkua (= liquid) verrattuna moniin muihin levyn biiseihin, mutta itse ainakin tykkään tästä kovasti. Jotenkin tämän sanoma "I can't get used to you" on virkistävän erilainen rakkaudentunnustus. Plasticworld on vähän sellainen unohdettu helmi, eikä se tule heti mieleen kun tästä albumista tulee puhe. Kyllä tästä silti nauttii! 

Pendulum - Fasten Your Seatbelt (Ft. The Freestylers)


Jännästi tämän biisin intro on ihan erilainen kuin loppubiisi. Perus Pendulumia taas, että keksitään nerokkaan simppeli melodia, josta muodostuu automaattisesti klassikko. Levyn parasta antia tällainen. Korvamatomateriaalia! 

Pendulum - Through The Loop


Itselle vähän vieraampi biisi, enkä edes muistanut tämän olemassaoloa ennen tätä päivää. Pakko oli tämä kuitenkin sisällyttää arvosteluun, sillä hertsyykkeli mitä jyystöä! Tämä on juuri sellaista saundia, minkä tekemisestä itsekin fantasioin. (Tosin siihen on varmaan matkaa vielä vuosia...) YouTubessa yksi kommentti oli "This went harder than most Noisia song", mikä kertoo aika paljon niille, joille Noisia on tuttu artisti. Jää varmasti minun listoilleni tämä.

Seuraavaksi levyllä ovat biisit SOUNDS OF LIFE ja GIRL IN THE FIRE. Mukavaa musiikkia, muttei mitään kovin isoa sanottavaa. Jasmine Yeen ääni sopii kyllä tuollaiseen litkusaundiin. Girl in the Fire toimii minun mielestäni mukavasti Essential Mixissä (jota nyt mainitsen enemmän kuin tarpeeksi...). Nämä ei kuitenkaan ole sellaista materiaalia, joka jäisi mieleen isona hittinä. Siksi en näitä jaksanut videona linkata!

Pendulum - Tarantula (Ft. Fresh, $pyda & Tenor Fly)


Levyn iso hitti! Varmasti yksi Pendulumin parhaiten tunnetuista biiseistä. Klassikkokamaa tosiaan, ja tätä tuli luukutettua isosti silloin, kun käytössä oli vielä vanha kunnon mese! Mesessä näkyi aina, mitä biisiä silloin kuunteli Winampin kautta, ja tämä ainakin minulla näkyi hävyttömän paljon. Kylläpä tuli nostalginen fiilis. Tarantula on vähän sellainen biisi, jonka soittaa sellaiselle ihmiselle, joka haluaa drum'n'bassiin tutustua ensimmäistä kertaa. Hienosti tässä kerrotaan myös tarinaa ja feat-artistit tekevät kyllä huikeaa työtä! Ehdottomasti on tällä ollut minun musiikinkuuntelussa iso vaikutus.

Seuraavasta biisistä OUT HERE sanon vaan, että hyvä biisi, muttei ainakaan omille listoilleni jää. Laadukasta kamaa kyllä, kuten koko levykin, mutta tässä ei ole samanlaista nerokasta ideaa kuin vaikkapa Tarantulassa.

Pendulum - Hold Your Colour


(Kuulostaa ihan siltä, kuin laulaja sanoisi "Sookie" sarjasta True Blood...) Albumin nimikkoraita kivasti keskellä levyä! Onhan tämä nyt ihan legendaarinen biisi. Tässä on jotakin hurjaa eeppisyyttä, mitä ei oikein voi sanoiksi muuttaa. Jonkinlaista herkkyyttä yhdistettynä mahtipontisuuteen. Tämä toimii myös erittäin hyvin ihan vaan lauluna. (Pitää varmaan opeteella lyriikat tähän...) Klassista drum'n'bassia, jossa idea ja toteutus ovat 5/5.  Perhana tätä pitää ruveta kuuntelemaan enemmän!

But, she looked into your eyes
And saw what lay beneath
Don't try to save yourself
The circle is complete

Levyn seuraavat biisit ovat THE TERMINAL, STREAMLINE ja ANOTHER PLANET. Vähän tässä yritin keksiä, mitä näistä sanoisi tässä arvostelussa, mutta sain luonnoksiin kirjoitettua vain "jyystöä jyystöä" ja "joo". Keskivertobiisejä, laadukkaita sellaisia, muttei kovin mieleenpainuvia. Tästä triosta Another Planet on minun mielestäni paras. Oikein kovaa dnb:tä! Kyllä näillä paikkansa on albumilla, mutta eivät jää ainakaan minun lempparilistoille.

Pendulum - Still Grey


Lopetusbiisinä Still Grey, aika litkua saundia. On tässä silti jotain tiettyä terävyyttä, mikä vähän piristää meininkiä. Kohtalaisen pitkäkin on tämä! Olisi levyn loppu voinut olla vähän eeppisempikin, mutta kyllä tähän silti tyytyy. Pendulum ei varmaan halunnut lopettaa mihinkään tajunnanräjäyttävään materiaaliin, vaan tunnelma hiipuu pikkuhiljaa kaukaisuuteen. Vokaalit ovat ihanan kummittelevat, mutta basso ja perkussiot iskevät mukavan tiukasti. Levyn loppu jää kivasti roikkumaan parin yksinäisen nuotin varaan! Sitä vaan itse miettii, minkälainen vaikutus esimerkiksi Hold Your Colour -biisillä olisi ollut viimoisena biisinä. Mutta kunnioitamme Pendulumin päätöstä tässä asiassa!

***

Hold Your Colour on varmasti yksi parhaista DnB-levyistä ikinä! Kun taso on näin kova, niin pitää erittäin hyvistäkin biiseistä keksiä negatiivista sanottavaa. Kun vertaa hittibiisejä kuten Tarantula vähän vähemmän nerokkaisiin biiseihin, niin pitää oikein keksimällä keksiä, mikä niitä erottaa. Levyllä onkin monta kunnon tykkiä, mutta myös vähän unohdettavampia biisejä. Kyllä tässä kun lopputekstiä kirjoittaa, niin soimaan oli pakko laittaa albumin nimikkobiisi.

Pendulum on julkaissut tämän levyn jälkeen myös kaksi muuta levyä, In Silico vuonna 2008 ja Immersion vuonna 2010. Ne ovat myös minulle tuttuja, mutta kyllä tämä Hold Your Colour on oma suosikkini! Pendulumilla on niin kova oma ote musiikintekoon, että harva tälle tasolle pääsee. Ainoana toisena tulee mieleen Noisia ja ehkä Black Sun Empire. Kun homma toimii, niin se toimii! Toivon hartaasti, että bändi jaksaa vielä levyjä vääntää tulevaisuudessakin. 

Levy on kivasti balanssissa kunnon tykityksen ja litkun meiningin kanssa. Kaikille löytyy levyltä varmasti suosikkibiisi. Itse varmaan jatkan sen kuuluisan mixin kuuntelua, sillä se on kuin kehittynyt kaksituntinen versio tästä albumista maustettuna muiden upeiden artistien musiikilla. Mukavasti tämän tekstin kirjoittamisen myötä pinnalle nousi monta sellaista kipaletta, jota tulee lähiaikoina luukutettua kuulokkeista oikein kunnolla. Yleensä näissä arvosteluissa tulee negatiivisena asiana mieleen biisien pituudet ja levyn "flow" ja järjestys. Hold Your Colourissa nämä asiat ovan kuitenkin hoidettu hienosti, eikä missään vaiheessa ota päähän että "loppuispa tämä tietty meininki jo".Taitavasti tehty, Pendulum! 

Minä jatkan innokkaasti drum'n'bassin kuuntelua ja opiskelua! Tämän tekstin kirjoittaminen oli aivan ihanaa ja se muistutti 2000-luvun DnB:n nerokkuuesta. Pendulum toimii aina, ja se pysyy omien suosikkiartistieni joukossa hamaan tulevaisuuteen. Keskustelu jatkuu tietysti DISCORDIN puolella ja FACEBOOKISSA. Joinatkaa ja tykätkää! Laittakaa vaikka omia suosikki-Pendulumeja jakoon! Kiitän kaikkia lukijoita ja hyvää lämmintä alkusyksyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti