tiistai 21. marraskuuta 2017

Pendulum - DNB:n eliittiä

Mitä?
Loppumattomia ideoita, innovaatiota ja fuusiota.

Hype:
2000-luvun ensimmäiseen kymmeneen vuoteen mahtuu paljon mahtavaa musiikkia. Eräs suurimmista sen ajan artisteista on Pendulum. Bändi ei paljon esittelyitä kaipaa, mutta jos se on vielä jollekin vieras, niin tässä hieman taustatietoa. Pendulum on kotoisin Australiasta, ja sen perustajajäsenet ovat herrasmiehet nimeltä Rob Swire, Gareth McGrillen ja Paul Harding. Myöhemmin bändiin liittyi lisää jäseniä, jotka saivat aikaan todella hienoja livevetoja. Kuten tekstin otsikko jo vinkkasi, on bändi tyylillisesti drum'n'bassia. Eikä mitä tahansa drum'n'bassia, vaan ehkäpä suurelle yleisölle tunnetuinta! Pendulumilla on monta menestynyttä sinkkua, joista mainitsen tähän Blood Sugarin vuodelta 2007 ja Watercolourin vuodelta 2010. The Prodigyn lailla Pendulumin musiikki on menestynyt myös konemusiikkiskenen ulkopuolella, mitä en ihmettele yhtään!

Ihmeellistä kyllä, minulla ei ole yhtään muistikuvaa siitä, miten päädyin kuuntelemaan Pendulumia. Jotenkin liitän sen ajan MSN Messengeriin, jossa musiikkia jaettiin ahkerasti kaverilta kaverille. Muistan hämärästi sen, kun bändin kolmas albumi Immersion ilmestyi vuonna 2010, ja muutama mesekaverini hypetti sitä jatkuvasti. Pendulumin remix Prodigyn Voodoo Peoplesista taisi olla ensimmäinen kosketukseni bändiin. Muistan jopa keneltä sen tärkeän mp3:n sain (@Jukka). 

Albumeita Pendulumilla on vain kolme, joista keskimmäinen, In Silico, on vähiten tunnettu. Omaan makuuni ensimmäinen albumi, Hold Your Colour, on paras. Välillä laulettujen biisien lyriikat menevät yli hilseen, mutta sellaista se taide on. Hittejä Pendulumilta löytyy vaikka ja kuinka. Kaikki niistä kilpailevat paremmuudesta, ja suosikkia on vaikea valita. Top3 oli kuitenkin tällä kertaa aika helppo kasata, sillä valitsemiini biiseihin liittyy kovasti muistoja.

Minulle tärkein Pendulumin tuotoksista on kuitenkin vuoden 2005 Essential Mix -mixtape. Tämä kaksituntinen mestariteos on minusta maailman paras mixtape ikinä! Vaikka se on kuunneltavaksi aika pitkä, muistan sen täydellisesti ulkoa biitti biitiltä. Kaikki kaverini ovat varmasti kuulleet tästä mixtapesta ainakin pätkiä, sillä rakastan kuunnella sitä edelleenkin. Pendulum teki samalle kanavalle myös toisen mixtapen vuonna 2010, mutta se ei pääse lähellekkään vanhempaa versiota. Jos haluat kuunnella erittäin loistavaa drum'n'bassia, niin mixtape löytyy TÄÄLTÄ.

Essential Mixiä lukuunottamatta olen kuunnellut Pendulumia verrattain vähän vuosien saatossa. Bändiltä ei tosiaankaan puutu ideoita, vaan se yhdistelee rumpubassoa ja rock-musiikkia taitavasti. Suurimmasta osasta materiaalia löytyy kuitenkin se tuttu ja turvallinen dnb-biitti, jonka tahtiin on kiva vetää hurjaa x-step -hulluttelua. Itseasiassa mikään bändin biiseistä ei ole huono. Niistä löytyy melodiaa ja tykitystä. Ihailtavasti Pendulum käyttää myös miesvokaaleja, joita on omasta mielestäni liian vähän konemusiikissa. Kuten siskoni näppärästi ilmaisi: "Ne bändit on kautta genrejen tosi harvassa joiden jokainen biisi on hyvä."

Pendulumin tulevaisuus on kuitenkin hieman hämärä. Tuleeko uusia albumeita enää ikinä? Wikipedian mukaan ainakin livekeikkoja on vielä luvassa. Sellaista olisi ihana päästä itsekin katsomaan.

TOP3:

Pendulum - Plastic World (Essential Mix)

Tämä kipale löytyy sellaisenaan vain ja ainoastaan vuoden 2005 Essential Mixistä. Albumiversio Plastic Worldista on hieman hillitympi, mikä ei välttämättä tarkoita huonoa, mutta itse rakastuin tähän versioon. Luulen, että moni lukijoista ei itse valitsisi tätä omaan Top kolmeen, mutta minusta se ansaitsee paikkansa tässä listassa. Kertosäettä on aivan pakko laulaa mukana! "I can't get used to you!"

Pendulum - Hold Your Colour
Lisää miesvokaaleita. Albumin nimikkobiisinä Hold Your Colour pärjää hienosti. Mitäpä siihen lisäämään! Biisi räjäyttää tanssilattian porukan vetämään parasta x-steppiään. Huomioikaa myös albumin kannen hieno design.

Pendulum - Set Me On Fire
Tämä on hieman erikoisempi biisi albumilta Immersion. Itsellä tähän liittyy todella voimakas muisto. Kuuntelin tätä samalla, kun luin artikkeleita mystisesti kadonneista henkilöistä. Jotenkin biisin salaperäinen tunnelma passasi täydellisesti lukuhetkeen. Onhan tämä aivan käsittämättömän hyvä biisi!

Joskus tulee pitempiäkin taukoja suosikkiartistien kuuntelussa. Itse jatkan sen legendaarisen mixtapen kuuntelua ja hypetän 2000-luvun loistavimpiin tähtiin lukeutuvaa Pendulumia. Toivottavasti uutta musiikkimateriaalia on vielä luvassa! Itse olen heti ensimmäisenä jonossa kuuntelemassa sitä.

Drum'n'bassilla on aina sydämessäni erityinen paikka. Joskus sen kuunteleminen unohtuu loistavien tranceartistejen tai vanhan kunnon Orbitalin alle, mutta aina silloin tällöin palaan sen luokse. Tämän hypetysartikkelin kirjoittaminen oli juurikin sitä - vanhan hyvän äärelle palaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti