keskiviikko 19. elokuuta 2020

Kulttuuripläjäys Vol. 1

Moni meistä ajattelee kuuluvansa johonkin porukkaan, jota monesti yhdistää samanlainen musiikkimaku. Tähän tekstiin kasasin muutamia alakulttuureja ja esittelen hieman biisejä, jotka itse liitän näihin porukoihin! Monet näistäkin kulttuureista on itsekin koettu, joten aikamoinen matka menneisyyteen oli käynnissä. Tätä oli tosi kiva tehdä! Tässä sitä huomaa kuinka pitkälle konemusiikki yltää.

1. PROGEILIJA
Pink Floyed - We Don't need no Education (Eric Prydz Remix)


Proge on aika laaja käsite, johon henkilökohtaisesti liitän sekä Pink Floydin tapaiset hippityylit, kuin Dream Theaterin metallimmat musiikit (progetrance/house/tekno on sitten ihan oma juttunsa). Progerokkiin kuuluvat hämmentävät "matemaatikkojen" tahtilajit ja erikoisesti rakennetut biisit. Itse olin kova progepelle yläasteikäisenä, mutta nyt se on jäänyt tosi voimakkaasti taka-alalle. 

Tämä remix Pink Floydin klassikosta soi Jyväskylän Escapessa pari vuotta sitten. Tykkäsin biisistä niin kovasti, että oli pakko löytää se omalle trancelistalleni. Outoa sinänsä, sillä en bändin musiikista oikein perusta nykyään. Tämä alakulttuuri olisi kyllä jäänyt listalta pois, ellen olisi muistanut kyseisen biisin olemassaoloa. Tuleeko lukijoilla mieleen muita kipaleita?

2. CYBERPUNKKARI
Combichrist - Fuck That Shit


Progen lisäksi minulle tärkeimpiä kulttuureja on cyberpunk, johon olin ihan rakastunut lukioikäisenä ja vähän sen jälkeenkin. Pyörin internetin cyberpunkpalstoilla ja olin ihan onneni kukkuloilla. Nykyään homma on minulle edelleenkin rakas, mutta en ole porukoissa pyörinyt enää pitkiin aikoihin. Filosofiaan kuuluu high techin rakastaminen, suurkaupunkien neonväriset tunnelmat ja transhumanismi.

Combichrist on varmaan tunnetuimpia kapinallisen industrialin edustajia, joten mielestäni se passaa tähän kohtaan oikein hyvin. On muuten vihainen biisi, mutta jotenkin jään tähän aina koukkuun! Olisikohan syyllinen tuo herkullisen kliseinen sointukierto? CYBER PUNK VALLAN KUMOUS KAIKILLE!

3. HIPPI
Shpongle - Around The World In A Tea Daze


Itse en ole koskaan varsinaisesti hippi ollut, mutta tällaista musaa kuuntelin joskus aikanaan. Mietin, että Shponglea on tähän kohtaan saatava, ja tämä biisi nousi ensimmäisenä mieleen. Muistan, kuinka mesen aikoihin jaettiin tällaista materiaalia koulukavereitten kanssa. Kerrankin oli haaste, että kuuntele maailmanympäriteepössyissä kymmenen kertaa putkeen. Ja sen muuten tein! 

Nykyään biisi on minulle kuitenkin aika vieras, enkä nyt muistanut ollenkaan miten se menee, kun se nyt minulla kuulokkeissa pyörii. Luultavasti biisi jää taas tämän postauksen jälkeen unholaan. Mikä on teidän lukijoiden lemppari-Shpongle? Hippihenkeen pyytäisin myös jakamaan parhaat psyket kommentteihin!

4. STEAMPUNKKARI
Alice Francis - Shoot Him Down!


Steampunk on siitä jännä kulttuuri, että siinä sekoitetaan viktoriaanista historiaa ja cyberpunkmaista teknologiaa. Vaikka tyyli sijoittuukin suurimmaksi osaksi 1800-luvulle, niin electro swing on usein liitetty siihen (ainakin minä liitän!! Saatte valittaa asiasta kommenteissa.) Ainakin tällaista tavaraa soi Helsingin Steam Hellsinki-baarissa, jossa on parikin kertaa käyty porukalla. 

Shoot Him Down on minusta ihanan tunnelmainen biisi, josta tulee juuri mieleen tuollainen tupakantuoksuinen baari. Ja animoidut musiikkivideot toimivat aina. Tämän kohdan omistan ystävälleni Jennille, joka on steampunkihmisiä. Itselle steampunk on tyyli, jota ihailen suuresti, muttei ole kovin suurta himoa saada itselle sellaisia vaatteita. Electro swingin kuuntelemista silti jatkan.

5. RÄPPÄRI
Marteria - Kids (2 Finger an den Kopf)


Pidän oikeastaan vain kahdesta räppiartistista: Eminem ja Marteria. Valitsin tähän kohtaa jälkimmäisen, sillä Eminem on ihan liian tuttu tyyppi jaettavaksi. (Toki tässäkin kohtaa pitää muistuttaa, että genret monesti ilmestyvät toisiinsa sulautuneina...) Marteriaan minut tutustutti siskoni, ja olen hänen musiikkiinsa palannut aina silloin tällöin. Räppi genrenä on ihan jees, mutta en ole koskaan oikein innostunut käymään missään konserteissa varta vasten kuuntelemassa. Kerran erehdyin YO-talon räppi-iltamiin, mutten oikein tykännyt siitä tunnelmasta. Vertasin sitä trance/hardcore -meininkeihin, joissa olen kuin kotonani.

Biisinä Kids on raikastavan erilainen ja se oikein pursuaa tyttöenergiaa. Tietenkään minulla ei ole hajuakaan, mitä biisissä lauletaan, mutta eipä tuo kovasti haittaa! Uskoisin, että tämä biisi nappaa monille lukijoille.

6. HIPSTERI
Emancipator - Eve


Ärsyttäviä hifistelijöitä vai kulttuurisesti tietäväisiä otuksia? Hipsterit kuuntelevat kaikenlaista epämainstreamia, johon tämän biisin itse luettelisin. Nätti biisi kyllä! Ei ole mitään hajua, mistä tämän olen alunperin bongannut, mutta se on lojunut PC:ni musiikkikansioissa jo vuosia odotellen, milloin on sen vuoro päästä blogilistaan. Jos Emancipatorilla olisi keikka, niin yleisö olisi varmasti hipstereitä täynnä. Vai mitä mieltä olette? 

Aiemmin tekeillä oli tällaisen musiikin blogilista, mutten löytänyt kokoelmistani tarpeeksi biisejä sitä varten. Jos teillä lukijoilla on linkata tämäntyyppistä materiaalia, niin kuuntelen mielelläni! Tämä on kuin pumpulinpehmoista Venetian Snaresia. Ja myönnän kyllä, että välillä minustakin kuoriutuu semihipsteri.

7. WEEABOO
DJ Sharpnel - Strawberry Sweetz


Tämä liippaa läheltä, sillä itsekin harrastan japanin opiskelua, ja ihmiset luulevat, että olen tällainen. Weeaboo tarkoittaa siis japanihullua tyyppiä, joka täyttää elämänsä kaikenlaisella japanikrääsällä, muodilla ja musiikilla. Eihän siinä siis mitään vikaa ole! Mutta itse jaksan weeaboomeininkiä vain rajoitetun ajan. 

DJ Sharpnel oli ensimmäisia genrensä artisteja, joita kuuntelin. Itse ihastuin ehkä enemmän tuohon biittiin kuin ylisöpöihin sampleihin. Tällainen musiikki toimii hienosti erilaisien musiikkipelejen taustamusana (kuten Audiosurf). Kunniamaininnan saa myös toinen biisi Ike Ike, joka on niin uskomattoman tarttuva kipale!

***

Siinä tämän kerran kulttuuripläjäys! Tulossa varmasti toinenkin tällainen, kun vaan saan kasaan tarpeeksi uusia alakulttuureja! Keskustelu jatkuu kommenttien lisäksi myös FACEBOOKISSA ja DISCORDISSA, johon tarvitsemme kipeästi uusia höpöttelijöitä ja musiikkilinkkien jakajia. Nähdään, ja koittakaa pärjäillä tämän koronan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti