torstai 9. heinäkuuta 2020

Top 10 Proget (Vieraskynä!)

Tällä kertaa blogitekstiä väsäsi ystäväni Oskari (jota olen myös HAASTATELLUT), jonka kanssa idea progelistaan lähti Club 21:n progeiltamissa viime viikolla. Kiitos kovasti tekstistä! Annetaan nyt puheenvuoro Oskarille:

***

Viimeaikoina on tullut kuunneltua hyvin paljon progressiivista elektronista musiikkia ja se on heijastunut melkeinpä kaikkeen tekemiseen musiikin saralla. Myös viimeaikaiset levyhankinnat ovat olleet hyvin pitkälti kyseistä soundia. Pääpainona on ollut housen ja trancen äänimaailmat ja rytmiikka ns. kulta-ajoilta vuosituhannen alkupuoliskolta (2000-2005), mutta mukaan on mahtunut toki myös paljon muutakin.

Itselleni progressiivisuus musiikissa on maistunut ja puhutellut aina poikkeuksellisen hyvin muihin rakenteellisiin seikkoihin verrattuna ja myös oma tyylini tehdä musiikkia on todella progeen kallellaan. Tässä 10 vuosien varrella elämääni mukaan tarttunutta proge artistia ja kappaletta jonkin sortin kronologisessa järjestyksessä, jotka ovat tehneet jollain muotoa suuren vaikutuksen.

1. David West ft. Andreas Hermansson ‎– Larry Mountains 54 (Original Mix)
Julkaisuvuosi: 2005
Label: Anjunadeep


Heti alkuun voikin laittaa ns. ”kovat piippuun” ja biisin, josta koko oma proge-innostus on lähetynyt alunperin liikenteeseen. Tämä upeasti housen rytmiikkaa, hieman electro tyylistä bassoa sekä trancen nostattavia elementtejä ja äänimaailmaa yhdistelevä kappale onkin kaikessa hienoudessaan yksi eniten soitetuista biiseistä omissa stereoissani.

Biisin arkkitehteinä toimivat 90-luvun hittibändi Antiloopista tuttu David Westerlund ja Inkfishinä paremmin tunnettu Andreas Hermansson. Inkfish on ainakin todellinen uranuurtaja elektronisen musiikin saralla, jonka ensimmäiset julkaisut ovat vuodelta 1996. Westillä on melko paljon soolona julkaistua proge musiikkia, mutta on jäännyt kuitenkin suhteellisen tuntemattomaksi ainakin kotimaassaan Ruotsisssa.

2. Funabashi – Daylight (Original Mix)
Julkaisuvuosi: 2005
Label: Coldharbour RecordingsYksi niistä henkilökohtaisesti tärkeimmistä kappaleista ja muutenkin kaikkien aikojen lemppareita. Myös suuri inspiraation lähde siitä asti, kun olen tämän ensimmäisen kerran kuullut. Todella kesäistä proge trancea, upea nostattava tunnelma ja massiivinen bassolinja. Ei paljon biisi tästä kyllä parane! Kyseinen kappale on julkaistu ainoastaan Markus Schulzin Coldharbour Selections Part 7 levyllä.

Biisin kynäilijöinä toimivat saksalaiset Kevin Sieja ja Thomas Woznik. Duon oma tuotanto on jäännyt suhteellisen suppeaksi, mutta he ovat onnistuneet luomaan täysin omanlaisen ja hyvin tunnistettavan soundin. Sen sijaan, että olisivat keskittyneet omaan tuotantoon ovat he kunnostautuneet loistavina remixaajina. Niitä löytyykin valtava määrä ja vastaan tulee vielä tänäkin päivänä semmoisia, joita en ole edes kuullut.

3. Ava Mea – In The End (Original Mix)
Julkaisuvuosi: 2005
Label: Electronic ElementsAikansa suuri proge klassikko ja soundillinen suunnannäyttäjä. Hyvin hitaasti, mutta varmoin ja ammattimaisin ottein etenevä kappale. Rytmiikaltaan jäykähkö, mutta melodoiltaan ja äänimaailmaltaan trancemaisen leikkisä. Todella onnistunut kokonaisuus kaiken kaikkiaan!

Biisin takaa löytyy hieman nopeammasta trancesta ja erityisesti Carabella biisistä tuttu hollantilainen Galen Behr. Miehen ura elektronisen musiikin parissa jäi varsin lyhyeksi, mutta hän onnistui kyllä jättämään kädenjälkensä elektronisen musiikin kenttään jo niinkin nuorena (19 vuotiaana) ja suuren vaikutuksen erityisesti minuun.

4. Alucard – Lighthouse (Original Mix)
Julkaisuvuosi: 2004
Label: Somatic Sense Future Sound


Tämä kappale menee melkein samaan kategoriaan edellisen kanssa. Jäykähköä ja massiivista rytmiikkaa, mutta todella kaunista ja syvää äänimaailmaa. Melodiat melko yksinkertaisia, mutta sitäkin toimivampia. Mielestäni biisin nimi kertoo jo itsessään kaiken ja tähän on loistavasti onnistuttu vangitsemaan aava merellinen fiilis sekä majakan läsnä olo.

Kappaleen taustalla on kanadalainen Peter McCowan. Herran muukin tuotanto on hyvin samankaltaista ja tunnistettavaa atmosfäärisellä tekstuurilla ja raskailla biiteillä varustettua progressiivista trancea.

5. Hammer & Bennet – Language (Original Mix)
Julkaisuvuosi: 2005
Label: Coldharbour RecordingsTämä biisi ansaitsee kyllä erityismaininnan siitä, että se onnistuu vuodesta toiseen aiheuttamaan mielettömän paljon kylmiäväreitä jokaisella kuuntelukerralla. Reilun minuutin intron jälkeen lähtevä bassolinja on jotain aivan käsittämättömän hienoa ja sama tajunnanräjäyttävä kohtaa toistuu kappaleessa useampaan kertaan. Kerrassaan loistavaa proge trancea!

Biisin takaa löytyy Mario Hammer ja Andrew Beiderwieden (Andrew Bennet). Hammer on tunnetumpi Hiver & Hammer duosta, jonka alla he tekevät hieman nopeampaa ja perinteisempää trance musiikkia. He ovat myös kunnostautuneet monipuolisina remixaajina. Bennetiltä yksin omana tuotantona vuonna 2007 ilmestynyt Menar kappale oli suht iso hitti progressiivisen musiikin kentällä.

6. Max Graham – Does She Know Yet (Original Mix)
Julkiasuvuosi: 2005
Label: Little Mountain Recordings


Voisin nimetä Grahamin tuotannosta melkein minkä vaan biisin tähän, mutta kyllä tämä on ehkä kuitenkin se kaikista rakkain. Deeppiä ja suhteellisen herkkää, mutta samaan aikaan hyvin teknistä ja dynaamista trance soundia. Sama ilmiö toistuu useissa muissakin kyseisen artistin biiseissä.

Tämän teoksen takaa löytyy siis brittiläis-kanadalainen Maximiliam Graham. Yksi progressiivisen musiikin pioneereista hänkin. Musiikillisen uransa aloittanut jo varhain 90-luvulla, mutta ensimmäiset julkaisut vasta vuonna 2000.

7. Panoptic – Surface (Original Mix)
Julkaisuvuosi: 2003
Label: Minimal RecordsTämä biisi oli omia ensiaskelia proge housen maailmaan trancen puolelta. Hyvin syvissä vesissä, minimalismin ja massiiviisuuden rajamailla liikuskelevaa meininkiä. Todella oivaltavaa ja hyvin aikaansa edellä olevaa musiikkia!

Kappaleen tekijänä brittiläinen Michael Burns, joka ei ole kovinkaan montaa julkaisua tehnyt.

8. Andy Moor – Passenger (Travellin Vocal)
Julkaisuvuosi: 2001
Label: Baroque Records


Tämä onkin siitä jännä kappale, koska se on kulkenut minun mukana jo paljon ennen kuin nuo edelliset, mutta siihen liittyykin pieni tarina. Kuulin kappaleen ensimmäisen kerran, kun aikoinaan hommasimme eräältä perhetuttavaltamme kotiin ensimmäisen modernimman tietokoneen. Kyseisellä tietokoneella oli musiikki-kansiossa jotain epämääräisiä biisejä ja tämä oli yksi niistä, joskaan se ei ollut oikealla nimellä. Meikäläiselle kyseinen soundi kolahteli todella kovaa ja häiritsikin paljon, kun en tiennyt kappaleen oikeaa nimeä saatika esittäjää. Nykyteknologian ja erinäisten sovellusten avulla sain sitten esittäjän ja biisin nimen selville noin 10 vuotta myöhemmin. Tämä olikin yksi ensimmäisistä vinyyleistä, jonka hankin kun niitä aloin keräilemään. Hyvin groovaavaa ja aika deeppiä proge housea kivoilla vokaalin pätkillä. Tätä on tullut luukutettua todella paljon vuosien varrella!

Artisti ei paljon esittelyjä varmastikkaan kaipaa. Brittiläisen prioneerin Andrew Beardmooren melko varhaista tuotantoa aivan vuosituhannen alkupäästä.

9. Chris Micali – Chant
Julkaisuvuosi: 2004
Label: Blueprint Recordings


Tämä kappale on hieman uudempi tuttavuus, mutta on ollut todella kovassa soitossa omissa seteissä sekä ihan vaan kuuntelussakin. Sattumalta törmäsin tähän joitakin vuosia sitten, kun laitoin randomilla soimaan kyseisen artistin live setin. Hieman nopeampaa proge soundia jokseenkin tribaalimaisella otteella. Utuiset ja pätkityt vokaalit sekä keskivaiheilla mukaan tuleva oletettavasti afrikkalainen hoilotus tekevät tästä jotenkin todella koukuttavan ja mielenkiintoisen biisin. Tiukkaa house meninkiä!

Tekijänä siis yhdysvaltalainen Christopher Micali. Mielestäni ei ole saannut kaikkea ansaitsemaansa arvostusta, sillä herran omat biisit ja myös remixit ovat aivan loistavia. Suosittelen tutustumaan muuhunkin tuotantoon. Tämä biisi on vain pintaraapaisu hänen moniuloitteisuudestaan.

10. Harry Lemon – Rise (Original Mix)
Julkaisuvuosi: 2006
Label: BandungTässäpä todella hyvin edukseen kaikesta massasta poikkeava kokonaisuus. Houseen kallistuvaa rytmiikkaa ja äänenkäyttöä noin yleisesti, mutta tempo on ehkä enemmän tranceen sopivaa. Myöskin aivan omanlaisensa todella pirteä ja nostattava tunnelma tekee tästä todella erityislaatuisen proge musiikin saralla. Itselleni suhteellisen uusi tuttavuus vasta tässä muutama kuukausi takaperin, mutta ampaisi heti ensikuuntelulla suoraan pysyvästi meikäläisen sydämmeen ja ansaitsee kyllä ehdottomasti paikkansa tällä listalla.

Luojana hollantilainen Harry Lemon, joka tunnetaan paremmin artistinimellä Lemon8. 90-luvun alkupuolella julkaistu Model 8 niminen kappale on jonkinasteinen kulttiklassikko proge piireissä. Lemon itse sanoo olevansa enemmän DJ, mutta kyllä hän osaa mielestäni myös itsekkin tuottaa musiikkia todella hyvin! Tässä siis vain yksi taidonnäyte herran tuotantokatalogista.

***

Siinä vähän vieraskynää! Jos muita kiinnostaa tekstin kirjoittaminen niin ottakaa ihmeessä yhteyttä. Minut tavoittaa FB-SIVULLA ja DISCORDISSA. Muitakin ehdotuksia saa toki heittää jos ideoita syntyy. Hyvää sateista, kylmää, mutta ihanaa kesänjatkoa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti