keskiviikko 22. elokuuta 2018

Top 10 Chillout

Nyt poikkean hieman trancen ja muun menevän musiikin tieltä. Luvassa on rauhallisia sadepäiviä, pimeitä talvihetkiä ja syksyn uneen keinuttavia tuulenpuuskia. Tässä minun Top 10 Chillout -listani, jonka olen kasannut vuosien saatossa kasvaneen musiikkikansioni uumenista! Toivottavasti nautitte näistä yhtä paljon, kuin minä itse.

Chillout on genre, johon tulee aina silloin tällöin palattua muun musiikin lomasta. Se passaa erinomaisesti vaikkapa opiskelujen tai lukemisen taustalle. (Itse tykkään kuunnella sitä samalla, kun pelaan Bejeweled 3... Varsin koukuttava peli, täytyy myöntää... ) Yritin sisällyttää tähän listaan monia erityylisiä kappaleita, jotka jollain tapaa voi luokitella chilloutiksi. En siis ollut täysin puristi, kun tätä kirjotin. Mutta tässä ne kuitenkin ovat:

1. Boards of Canada - Turquoise Hexagon Sun


Ensimmäisenä esittelen yhden ehdottomista suosikeistani! Tämä on jollain tapaa tunnelmallisen seksikäs kappale. Pehmeät kellomaiset saundit ja syvä basso luovat erikoisen mutta ihanan ääniympäristön. Myös video on katsomisen arvoinen. Ja mikäli ette vielä tienneet, niin Boards of Canada on ehdottomasti isoin chillout-nimi, jonka biisejä minulla on myös koneella useita! Nauttikaa!

2. Ulrich Schnauss - Molfsee


Tämä on yksi vanhoista lemppareistani. Alun sateenropinat ja kummittelevat äänet tekevät tästä kappaleesta täydellisen syysillan nautinnon. Schnaussilta olisi ollut montakin potentiaalista listalaista, mutta tämä on itselleni niistä rakkain. En edes muista, mistä tämän alunperin löysin, mutta jotenkin se (onneksi) päätyi tietokoneeni musiikkikansioon. Hyvin kaunista kuunneltavaa!

3. Cardamar - The Recluse Melody


Yksi näteimmistä melodioista, joihin olen törmännyt. Kaikuva pianopimputus ja raikas hi-hat-kikkailu saavat kuuntelemaan tätä kerta toisensa jälkeen. Kuten moniin muihinkin listan biiseihin, niin myös tähän tutustuin monia vuosia sitten. Bongasin sen alunperin chillout-nettiradiokanavalta! Muistan kuunnelleeni tätä repeatilla tunteja kerrallaan, sillä niin suuren vaikutuksen se minuun aikoinaan teki.

4. Double Helix (LHF) - Voyages


Sitten hieman erikoisempaa valintaa. Tämän kappaleen bongasin bassoradiosta. Kuuntelin kanavaa samalla, kun maalasin puisia tuoleja Tampereen asunnossa vuonna nakki ja muusi. LotR-samplet jäivät tiukasti mieleen, ja olihan tämän nimi pakko kaivaa bassoradion sivuilta! Monesti tällaiset samplaamiset eivät toimi, mutta tällä kertaa ne sopivat biisin tunnelmaan oikein loistavasti. Typerästi se tuolien maalaus tulee ensimmäisenä tästä mieleen... Niin ne muistot ja musiikit monesti yhdistyvät.

5. Myst V Soundtrack - Tahgira Ice Fields


Ja sitte astetta vielä erikoisempaan! Tämä kaunis teos on pelistä Myst V. Jäinen maailma, jossa on salaperäisiä rakennuksia, siltoja ja muuta ihmeteltävää sopii kappaleen taustaksi. Rakastuin kappaleeseen heti pelatessani. Jotenkin tästä tulee mieleen oma yksityinen turvapaikkani. Tätä kuunnellessa on turvassa maailman harmeilta! Kuuntelin tätä synkässä makuuhuoneessa, jossa ainoa valon lähde oli UV-lamppu. Silloin tunsin oloni hyväksi.

6. Lana Del Rey - Ride (Sohn Remix)


Seuraavaksi listan ensimmäinen laulun tapainen. Alkuperäinenkin on nerokas kappale, mutta SOHN:n remix sopii tämän listaan tunnelmaan paremmin. SOHN on artisti, johon tutustuin kaivelemalla YouTuben uumenia hyvien chillout-artistien toivossa. Lana nyt ei esittelyjä kaipaakkaan. Joka tapauksessa toimiva yhdistelmä artisteja!

7. Velvet Acid Christ - Ghost In The Circuit


Velvet Acid Christ tekee yleensä cyberpunk-henkistä industrialia. Tämä on kuitenkin oma suosikkini artistilta, sillä se on niin erilainen verrattuna muihin kappaleisiin! Biisin nimi kertookin jo paljon: Aavemainen tunnelmaltaan, mutta scifi tarkoitukseltaan. Varsin yksinkertainen ja paljon käytetty sointukulku ei ole haitaksi, sillä biisi on muuten niin loistavasti tehty.

8. Amon Tobin - At The End Of The Day


En ole ihan varma, onko tämä chillouttia vai electronicaa, mutta varmasti yksi listan tunnetuimmista biiseistä! Halusin jokatapauksessa tämän listalle. Amon Tobinhan on varsinainen legenda konemusiikkipiireissä. Sovitaan näin hiljaa, että tämä käy chilloutista, eikö niin?

9. Tim Story - Her Cathedral


Ehkäpä listan kaunein kappale. Pianosoolo mestari Tim Storyn tuotannosta! Tämänkin bongasin muistaakseni chilloutradiosta, ja se jäi samantien mieleen. Olen saattaanut kyllä linkata tämän aiemminkin blogissa, mutta kyllä se ansaitsee tulla toistekin mainituksi. Ajatuksella käytetyt taustasaundit saavat ihon kananlihalle. Tässä biisissä on kaikki olennainen, eikä mitään ylimääräistä.

10. Biosphere - Startoucher


Jätin tämän tahallaan viimeiseksi. Uskomattoman aistikas ja syvähenkinen kappale vie matkalle universumin rajaa kohti. Videokin kertoo kaiken! Alati avaruutta kuuntelevat radioteleskoopit ovat mielestäni niin kauniita ja symbolisia. Varsin minimalistinen Startoucher on jäänyt syvälle sieluuni eräänä parhaista chillout-kappaleista. Toivottavasti saatte saman fiiliksen tästä, kuin minä!

Siinäpä tämänkertainen lista! Toiveita tulevista aiheista saa esittää vaikkapa täällä kommenteissa, facebookissa tai discordissa! Ottakaa rohkeasti yhteyttä, mikäli haluatte ikioman haastattelun tai biisiarvostelun uudesta tuotannosta. 

FACEBOOKISSA on nyt muutenkin jännät paikat, kun 90 tykkääjän raja on menossa rikki. Käykää siis ihmeessä tykkäämässä sivusta, jotta saataisiin tämä kunnia! Kiitos ja hyvää alkusyksyä kaikille lukijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti