keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Caravan Palace ja keskiyön swingit

Mitä?
Jazzia modernille yleisölle.

Hype:
Joskus hyvää musiikkia löytää ihan sattumalta. Monet minut tuntevat tietävät, että pidän uuden konemusiikin etsimisestä randomisti YouTubesta tai facebookin kautta. Välillä käy superhyvä tuuri. Muistan selanneeni Studio Killersin musiikkivideoita YouTubessa, kunnes törmäsin mielenkiintoisen näköiseen animoituun videoon. Biisi oli Caravan Palacen "Lone Digger". En ollut ennen kuullut vastaavanlaista musiikkia. Jäin koukkuun ja hypetin löytöäni muillekin vain ymmärtääkseni, että tuttavapiirissäni muutkin fanittivat samaa kappaletta! Caravan Palace lunasti paikkansa soittolistoiltani. Samalla ihmettelin, miksen ole ennen törmännyt nimeen. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Caravan Palace on ranskalainen bändi, joka perustettiin Pariisissa vuonna 2008. Siihen kuuluu monta varsinaista jäsentä, joita en nyt tässä ala luettelemaan. Monet heistä soittavat ihan oikeita instrumentteja, kuten viulua, klarinettia ja vibrafonia. Caravan Palace on mestari yhdistelemään elektronisia ja akustisia saundeja, mikä tekee bändin äänimaailmasta uniikin. Jotenkin tämä yhdistely tuo musiikkiin lisää laatua. Aivan kuten siinä olisi lisää taidetta kuin puhtaassa elektronisessa musiikissa.

Bändi on tuottanut muutaman albumin ja useita sinkkuja. Bändin nimikkoalbumi Caravan Palace julkaistiin vuonna 2008, Panic vuonna 2012 ja Robot Face vuonna 2015. Sinkut ovat toinen toistaan loistavampia, mutta muutkin kappaleet koukuttavat kuulijoita kilpaa. Nyt kaikille peukut pystyyn, että saisimme uuden albumin pikaisesti!

Caravan Palace on genreltään puhdasta electro swingiä. Musiikissa kuulee selkeästi varhaisen jazzin ja swingin vaikutuksia. Musiikkivideoilla esiintyy monesti 20-luvun hahmoja, naisia lyhyissä mekoissa ja miehiä soittamassa viulua ja kitaraa. Tämä oli ragtimen ja swingin kulta-aikaa! Itse olen suuri ragtimen fani, sillä sitä tuli soitettua musiikkihommia tehdessäni paljon, mikä on varmaan osasyy sille, että fanitan bändiä. Caravan Palace yhdistetään myös steampunkiin sen tunnelman ja idyllin vuoksi. Bändin maskottina toimiva robotti liittyy myös ainakin omasta mielestäni steampunkiin. Tällaista maailmaa ei muilta bändeiltä löydykään! En ihmettele, miksi Caravan Palace on tunnetuin electro swing -kokoonpano.

Bändin musiikki on oikeaa hyvän mielen musiikkia. Biisit eivät toista itseään, vaikka ne ovat hyvin samankaltaisia. Caravan Palacen saundi on muhkeaa ja groovaavaa. Tätä kirjoitusta tehdessäni kuuntelin YouTubesta bändin soittolistaa ja laitoin vähän väliä volyymia suuremmalle, että voisin nauttia biiteistä enemmän! Jokin Caravan Palacessa on maagista. Se vie kuuntelijan toiseen maailmaan. Voisin kehua bändiä isommankin tekstin muodossa, mutta annan TOP3:n puhua puolestaan. 

TOP3:

Caravan Palace - Lone Digger
Tästä se kaikki lähti. Erittäin häiriintynyt musiikkivideo, mutta sitäkin loistavampi biisi. Lone Diggerillä on aivan valtavasti katsomiskertoja YouTubessa, mikä kertoo paljon sen suosiosta. Itse olen tottunut kuuntelemaan biisistä hieman pitempää versiota, mutta halusin laittaa tähän kirjoitukseen tämän version ihan vain animaation vuoksi.

Caravan Palace - Suzy
Tämä on jaetulla ykkössijalla Lone Diggerin kanssa. Videolla esiintyvät Caravan Palacen tyyliin tanssiva robotti ja 20-luvun neitokainen. Biisi on mahtava ilman videotakin, mutta video toimio hyvänä esimerkkinä Caravan Palacen estetiikasta.

Caravan Palace - Midnight
Loppuun vähän vähemmän tunnettu kappale. Tyylillisesti se poikkeaa Lone Diggeristä ja Suzysta, mutta sen tunnelma on aivan erityinen. Rakastan tätä biisiä aivan suunnattomasti.

Täytyy sanoa, että toivon Caravan Palacelta vielä monen monta albumia ja sinkkua tulevaisuudessa. Bändi on vielä verrattain nuori, joten aikaa on vaikka kuinka. Sillä aikaa laitan kuulokkeiden volaa vieläkin isommalle ja nautin electro swingin komeasta maailmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti