lauantai 3. kesäkuuta 2017

Orbital - electronican jättiläinen

Mitä?
Duo, josta jokaisen musiikista kiinnostuneen tulisi tietää.

Hype:
Orbital on englantilaisten veljesten Phil ja Paul Hartnollin perustama elektronisen musiikin jättiläinen, joka on tehnyt musiikkia vuodesta 1989 lähtien. (Se on siis yhtä vanha, kuin minä!) Duo on tosin lopettanut toimintansa muutamankin kerran, mutta tällä hetkellä se on taas aktiivinen, mistä olen erittäin onnellinen. Orbital on vakiinnuttanut paikkansa konemusiikin huipulla jo ajat sitten, tuottaen pihalle toinen toistaan nerokkaampia raitoja. Heidän ominainen tyylinsä on kuitenkin säilynyt. Olen miettinyt tämän kirjoituksen tekemistä jo pitkään, mutta nyt sain sen vihdoin aikaiseksi!

Aloin itse kuuntelemaan Orbitalia vasta vuonna 2008, vaikkakin sain pienen maistiaisen duosta jo lapsena, kun futuristisessa autopelissa WipeOutissa oli yksi heidän kappaleensa. (Orbital - P.E.T.R.O.L.) En kuitenkaan silloin tiennyt itse yhtyeestä mitään. Yhtyeeseen minut tutustutti silloinen tuore poikaystäväni, joka oli fanittanut Orbitalia jo kauan. Arvostin heidän musiikkiaan heti. Pian olin jo kuunnellut kaikki duon albumit ja vakiinnuttanut sen paikan soittolistoillani ja mp3-soittimellani. Harmillisesti juuri vuonna 2008 yhtye oli tauolla, joten surin tietenkin sitä, etten koskaan pääsisi näkemään heitä livenä. Onneksi asia kuitenkin korjaantui heti seuraavana vuonna.

Orbitalin musiikkia kuvaillaan monesti "älykkääksi tanssimusiikiksi", mutta itse tykkään termistä electronica. Orbital on hamunnut vaikutteita monista paikoista, kuten teknosta ja housesta. Heidän tyylinsä on kuitenkin täysin omintakeinen. Musiikki on tarkoitettu kuunnteltavaksi, vähän samaan tapaan kuin klassinen musiikki. Toki kaikkeen musiikkiin on lupa tanssia (ja pitääkin), mutta esimerkiksi tranceen verrattuna Orbitalin musiikki on... sanotaanko... rauhallisempaa. Yhtyeen imago on myös todella siisti, ja heidät tunnetaan erityisistä valaisevista päähineistään. (Katso tekstin viimeisen videon taustakuva.)

Oma mielipiteeni Orbitalista on selkeä. Se on taidemusiikkia, joka on tehty suurella inspiraatiolla ja rakkaudella. Hartnollin veljekset ovat mielestäni neroja. Teen musiikkia itsekin, mutta samankaltaista monipuolista maailmaa en ole koskaan saanut aikaiseksi. Orbitalin musiikki ei tule mistään valmiista muotista, vaan he tekevät musiikkia juuri niinkuin itse haluavat. Ja tiedän... Tämä kirjoitus on aikamoista ylistystä, mutta välillä pitää kehua omia suosikkejaan! Toki Orbitalin tuotannossa on myös hieman tylsempiä biisejä, joita en mielellään kuuntele, mutta niitä kompensoi monen monta huippuraitaa.

Ollessani vielä Tampereen ammattisurkeakoulussa opiskelijana, tein Orbitaliin liittyvän projektin. Sovitin Sibelius-ohjelmalla yhtyeen 12-minuuttisen teoksen "The Box" lyömäsoitinyhtyeelle, jossa soivat marimbat, vibrafonit ja ksylofonit. Projekti meni tosi hyvin, ja toivon hartaasti, että se toteutetaan joskus vielä uudestaan. Kiitos kaikille osallistujille, jotka olivat siinä mukana! Mutta homma ei ole vielä ohi. Itseasiassa työn alla on TOP3-listan ensimmäisen biisin sovittaminen samanlaiselle kokoonpanolle. Jos saan sen joskus valmiiksi, niin raportoin siitä tänne blogiin!

TOP3:

Orbital - The Box - Track 2

Tämä kappale alkaa hitaasti lähes minuutin mittaisella puun narinalla. The Box on oikeasti puolituntinen kokoelma variaatioita samasta teemasta. Albumiversio kestää 12 minuuttia. Tämä kappale on mielestäni variaatioista paras, ja se muistuttaa minua jollain tapaa Justicen tuotannosta. Puolessa välissä kappaleen tunnelma muuttuu täysin. Kannattaa siis kuunnella biisi kokonaan! (Harmillisesti videon kappale loppuu pari sekuntia liian aikaisin...)


Orbital - Way Out

Tämä on yksi parhaista Orbitalin biiseistä. Se on albumin "Middle of Nowhere" aloituskappale, jonka iloinen mutta salaperäinen tunnelma toimivat hyvin. Biisissä on käytetty Orbitalin tyylisesti monia mielenkiintoisia saundeja, joista päällimmäisenä kuuluu trumpetti. Videon kappale tuntuu loppuvan kesken, sillä sen jälkeen albumilla lähtisi soimaan jo seuraava kappale. Mikäli uteliaisuutesi heräsi, kuuntele myös kappale "Spare Parts Express".

Orbital - Don't Stop Me

Uudempaa tuotantoa. Samoin kuin monet muut Orbitalin kappaleet, tämäkin alkaa hitaasti ja suurenee loppua kohden. Tämä biisi ilmestyi vuonna 2010 toisen sinkun "Gun Is Good" kanssa, ja oli erittäin tervetullut julkaisu. shut up... ShUt Up... SHUT UP!

Siinä hieman kuunneltavaa teille. Minä korkkaan nyt viikonloppusiiderin ja alan suunnittelemaan seuraavaa tekstinpätkää. Toivottavasti loput viikonlopustanne sujuu hienosti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti