sunnuntai 18. syyskuuta 2016

WipEout ja kaikkien aikojen OST

Mitä?
Tulevaisuuden kilpa-aluksia ja törkeän hyvää musiikkia.

Hype:
The Prodigy, Orbital, Leftfield, Chemical Brothers, Fluke, Daft Punk... Siinä vasta muutama artisti, jotka ovat tehneet yhteistyötä vanhan kunnon WipEout-pelisarjan kanssa. Tien yläpuolella leijuvat tulevaisuuden kilpa-autot olivat ideana vuoden 1995 PlayStation -pelissä. Alusten lisäksi pelisarja tunnetaan hieman erilaisista soundtrackeistaan. WipEout käyttää puhtaasti konemusiikkia peliensä taustoilla. Vieläpä hyvin undergroundia sellaista. Tässä hieman katsausta pelisarjan tunnelmiin.

Vuoden 1995 WipEout oli ehkäpä ensimmäinen kosketukseni konemusiikkiin. Muistan, miten ihmettelin erikoista musiikkia, joka pelissä soi. Se kuulosti itseään toistavalta ja kummalliselta. Silti pikkuhiljaa rakastuin musiikkiin entistä enemmän. Ensimmäisen pelin raita Messij oli suosikkini, ja opettelin omatoimisesti soittamaan sen pianolla. Messij oli kiva kappale, sillä siinä oli selkeämpi melodia, kuin muissa soundtrackin raidoissa. Se oli myös äänitettynä C-kasetille, josta kuuntelin sitä usein. Muut raidat olivat lähestulkoon koomisia mielestäni. Vuosien saatossa opin kuitenkin pitämään koko soundtrackista, vaikka osa kappaleista nousikin ylivoimaisesti suosikeiksini.

Alkuperäinen WipEout oli vaikea peli. Siksi tyydyinkin yleensä seuraamaan, kun isoveljeni pelasi sitä. Peli oli samantien klassikko. Alusten liukuva liike sopi erinomaisesti lähes minimalistiseen musiikkiin. Soundtrackit sopivat myös oikean elämän automatkoille, missä katulamput luovat hitaan strobovalon yön pimeydessä.

Pelisarjan toinen osa, WipEout 2097, oli minulle tuttu vain demolevyltä. Silloin pelattavissa oli vain yksi kenttä, jonka taustalla oli yksi kappale. Tästä kappaleesta tulikin vuosien saatossa yksi kaikkien aikojen suosikeistani. Demolevyn pieni katsaus 2097:n ei haitannut. Otimme ennätysaikamme ylös paperille ja vertailimme niitä keskenämme. Varsinaista peliä emme koskaan omistaneet.

Vuonna 2008 ilmestynyt WipEout HD on minulle myös tuttu peli. Ystäväni Mussun kanssa saimme pelattua sen melkein läpi asti. HD:n musiikki on erilaista verrattuna aiempiin peleihin, mutta konemusiikki on silti pysynyt yleisenä teemana. Silti mielestäni minimalistisempi tekno ja muu sellainen sopisi taustalle paremmin. Hartaasti toivon, että sarjaan tulisi vielä uusia osia.

TOP3:

Orbital - P.E.T.R.O.L

Yksi niistä kappaleista, jotka on varta vasten tehty peliä varten. Legendaarisen Orbitalin muutkin raidat sopisivat pelisarjan taustalle. Tämä kappale löytyy ensimmäisen WipEoutin soundtrackilta.

CoLD SToRAGE - Body In Motion

Tämä on ehdottomasti yksi parhaista konemusiikkikappaleista ikinä! Juurikin tämä kappale soi WipEout 2097:n demon taustalla. Pidin siitä jo lapsena, mutta vanhetessa opin arvostamaan kappaletta aivan eri tasolla. Mitä muuta voisin sanoa. Ei tätä voi verrata mihinkään muuhun.

Noisia: Machine Gun


Tämä raita soi WipEout HD:n taustalla. Noisia on maailmanlaajuiseseti arvostettu DnB-artisti, jonka kappale ansaitsee paikkansa soundtrackilla. Peliä pelatessa on aina hienoa, kun tämä kappale alkaa soimaan.

Siinäpä se. Kuten jo sanoin, olisi hienoa, että sarja jatkaisi eloaan vielä uusilla peleillä. Ja jospa minäkin joskus hankkisin konsolin, jolla uusimpia WipEouteja pystyisi pelaamaan... Joskus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti