keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Vangelis ja mystiset muistot

Mitä?
Ehkäpä legendaarisin elektronisen musiikin tekijä.

Hype:
Unet ovat joskus outoja. Muutama viikko sitten näin unta unohdetusta tietkonepelistä, jota pelasin ala-asteikäisenä siskoni kanssa. Outojen unien sarja jatkui yllättävällä muistolla. Jossain aivojeni peräkammarissa oli elektronisen musiikin kappale, jonka melodian muistin juuri ja juuri. Muistin, että se oli erään minulle rakkaan C-kasetin ensimmäinen raita. Kuuntelin kappaletta lapsena pimeässä huoneessa, jota valaisi vain väriään vaihtava valokuitulamppu. En silloin ymmärtänyt kappaleen sanoituksia, vaan oletin sen olevan jotain vierasta kieltä.

Muiston saaneena pinnistelin lisää, ja sain päähäni, että kappale oli tosiaan Vangelista. Päätin kuunnella albumin toisensa jälkeen, jotta löytäisin tämän mahdollisesti ikuisesti hukatun laulun. Minulla oli tuuria. Ensimmäinen albumi, jonka kuuntelin, oli nimeltään Voices, ja kappale löytyi juurikin siltä albumilta. Kappaleen intro ei vielä tuntunut tutulta, mutta ennenpitkää minun oli pakko myöntää, että olin löytänyt minulle erittäin rakkaan kappaleen reilusti yli vuosikymmenen tauon jälkeen. Kappale on nimeltään Ask The Mountains, ja se julkaistiin vuonna 1995. Kylmät väreet seikkailivat pitkin kehoani, kun ymmärsin löytöni arvokkuuden.Ask the Mountains ei kuitenkaan ollut ainoa muisto, mikä minulla oli Vangeliksesta. Lapsena pidin nimeä synonyymina Conquest of Paradise -albumille. Perheelläni oli tapana silloin tällöin pitää rentoutustuokioita, jolloin me kaikki makailimme pimeässä patjoilla ja keskityimme kuuntelemaan Conquest of Paradisea. (Tämä on siis samannimisen elokuvan OST.) Koko juttu tuntui lapsena aika tylsältä, mutta nyt aikuisena osaan arvostaa näitä rentouttavia hetkiä. Vangelis oli siis tärkeä osa lapsuuttani, vaikka kuuntelemani musiikki rajoittuikin yhteen kappaleeseen Voices-albumilta ja elokuvamusiikkiin.

Vangelis on ansainnut paikkansa elektronisen musiikin pioneerina. Hän on tehnyt musiikkia vuodesta 1961 lähtien ja työskennellyt yli 50 albumin parissa. Jotkut vertaavat häntä jopa Mozartiin. Vielä yli 70-vuotiaana hän puskee lisää musiikkia julkaisuun. Itse olen vain raapaissut hänen massiivista musiikkituotantoaan. Olen onnellinen siitä, että mystinen muistini päätti tuoda Vangeliksen takaisin musiikkikokoelmaani.

Vangeliksen musiikilla on erityinen tunnelma, mutta silti jokainen kappale on kaunis omalla tavallaan. Artisti osaa tehdä kaunista, surullista ja koskettavaa musiikkia, mutta myös eeppistä ja riemukasta. Ei ihme, että hän on ansioitunut elokuvamusiikin saralla.

TOP3:

Vangelis - Come to Me

Päätin valita ensimmäiseksi kappaleeksi laulun samalta albumilta, kuin Ask the Mountains. Tämä on aivan uskomattoman kaunis kappale, Lauluääni kuuluu Caroline Lavellelle.

Vangelis - Aquatic Dance
Tämä kappale vie kuulijan satumaahan. Täysin uniikki melodia ja taustalla kaikuva hento rytmi tekevät kappaleesta loistavan.

Vangelis - Conquest of Paradise

Loppuun laitan vielä yhden tunnetuimmista kappaleista. Hyvä elokuva, loistava soundtrack. 

Toivottavasti saan lisää kadonneita muistoja mieleeni, sillä Vangelis on ollut ehdottoman mahtava sellainen.


1 kommentti:

  1. Muistoja nousee pintaan täälläkin tämän kirjoituksen seurauksena - hyviä muistoja.

    VastaaPoista