sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Lucky Genre Seven

Konemusiikki käsittää aivan älyttömän määrän eri genrejä ja sub-genrejä! Monet miettivät, mitä järkeä niin monessa lokerikossa on, mutta itse pidän niitä suunnattomana helpotuksena. Ei tarvitse itse yrittää kuvailla kuuntelemiani biisejä, vaan genren heittäminen keskusteluun auttaa. Toinen hyöty on ihmisten saaminen klubille ostamaan lipun sen perusteella, mitä flyereiden mainoksissa on genreiksi isketty. Itse en menisi klubille, jos mainoksessa lukisi vain "konemusaa tarjolla! 10€ lippu!" Paljon helpompi on tarttua tapahtumaan, jonka genret on selkeästi mainittu julisteessa tai fb-tapahtuman sivulla.

Itse pidän lähestulkoon kaikista konemusiikkigenreistä ja toki muistakin musiikkityyleistä sen koneellisen ulkopuolelta. Listasin tähän artikkeliin muutaman, josta minulta löytyisi jotain sanottavaa. Nämä ovat siis omia mielipiteitäni, joten laittakaapa kommentteihin, mikäli olette kohteliaasti eri mieltä jostain asiasta. Lista toimii myös osittain hyvänä opetustekstinä niille, jotka ovat vasta alkaneet elektronista musiikkia kuuntelemaan. Tässä siis Lissun genrekimara!


1. TRANCE

Taisi olla kaikkien aikojen toinen konemusiikkigenre, johon tutustuin. Lähdin etsimään sitä isoa saundia. Kaverit MSN Messengerissä auttoivat kovasti löytämään juuri tämän mahtavan tranceskenen! Iso kiitos kuuluu heille lukuisille ystäville, joiden kautta tähän rumbaan päädyin. Olin itse 16-17 -vuotias, kun genreen tutustuin, joten olen nyt rapeat kymmenen vuotta kuunnellut monenmoisia artisteja ja ralleja!

Erilaisten tunteiden ilmaisu trancesssa on voimakasta! Ulkopuolisten korviin se saattaa kuulostaa pelkältä jumputukselta, mutta kyllä me reivaajat kuulemme siinä paljon enemmän. On nousuja, droppeja, melodioita ja kikkailukuvioita. Trance tuo ihmisiä hyvin yhteen. Kaikki bileissä kävijät ovat iloisia ja ystävällisiä (ainakin kaikki, joihin itse olen törmännyt!) Rakkaus tranceen on elämäntapa, johon kuuluu klubeilla käynti ja lukuisten mixtapejen ja raitojen suurkulutus. Tällä hetkellä en voisi kuvitella elämää ilman tätä jumputusta. Aina löytyy uusia tekijöitä ja biisejä kuunneltavaksi! Itse tykästyn aina biisiin kerrallaan ja laitan sen repeatille soimaan. Tämä on ehdottomasti tämän listan kulutetuin genre.

Olen varmaan jo aiemminkin blogissa maininnut, että Top3 tranceartistini ovat ehdottomasti Heatbeat, Orjan Nilsen ja Jorn van Deynhoven. Jokaisesta on olemassa jo oma tekstinsä, joten en tähän kovin paljon heitä hypetä. Laitan vain linkin kappaleeseen, jonka avulla fiilistelin tätä ensimmäistä listan genreä! Tässä siis Armin van Buuren - Shivers vs. Photographer - Airport (Armin van Buuren Mashup)

2. DRUM'N'BASS

Tähän genreen tutustuin muistaakseni vuonna 2008. Huikeat rumpukompit ja syvät bassojytinät saivat pikku-Lissun ihastumaan. DnB:ssä vakuuttaa eniten sen erikoinen tanssiskene. Eräs video (linkki TÄSSÄ) sai minut ja muutamat kaverit innostumaan x-steppaamisesta, (joka meidän porukassa toteutui ennemminkin miss-steppinä...) Venäjällä taitaa muutenkin olla vähän isompi katutanssiskene kuin Suomessa. Silti täälläkin näkee klubilla pomppijoita! On kivaa mennä dnb-bileisiin ihastelemaan ihmisten omintakeisia tanssiliikkeitä.

Aikoinaan Tampereen edesmenneessä Volumessa oli drum'n'bassia valehtelematta joka viikko. Voi luoja että siellä tuli käytyä! Silloisia suosikkeja olivat Sub Focus, Noisia ja Black Sun Empire. Klubilla pyöri sekalaista sakkia, joista monilla oli päällä dnb-paita (sisäpiirivitsi... kyseessä siis perus ruudullinen flanellipaita.) DnB tosiaankin houkutteli aivan oman porukkansa tanssimaan. Genreen sisältyy uskomatonta energiaa monissa eri muodoissa: On litkua, tech-steppiä, väkevämpää, vokaalimpaa, tummaa ja onnellista. Yhteisenä tekijänä on kuitenkin break-biitti, joka tarkoittaa sitä, ettei kick lyö koko ajan tasaiskuille. Tätä komppia soittelin mielelläni rumpusetillä, kun vielä oli mahdollisuus sellaisen soittelemiseen.

Genren materiaalista tykkään eniten Pendulumin vuoden 2005 Essential Mixistä. Se on parhaita mixtapeja ikinä! Yksi biisi on kuitenkin muodostunut porukan legendaksi. Sub Focus  - Special Place soi Tampereen Musiikkiakatemian pippaloissa joka ikinen kerta. Hyviä muistoja tulvi heti mieleen kun laitoin biisin soimaan. Drum'n'bassia parhaimmillaan!

3. HAPPY HARDCORE

Vielä pari vuotta sitten en kehdannut myöntää, että kuuntelin iloista hardcorea. En muista tarkkaan, milloin genreen tutustuin alunperin, mutta epäilen, että hyvällä ystävälläni DJ Mekellä oli osansa asiassa. (Meken perinteisessä uudenvuoden mixtapessa on kiva kokoelma iloisia biisejä!) Happy HC saa minut aina biletuulelle! Vuosien saatossa kokoelmiini on päätynyt toinen toistaan iloisempia biisejä. Osassa pianopimputuksia, lead-melodioita tai juustoisia vokaaleja. Tempo on kova, kuten hardcorepohjaisessa musiikissa kuuluukin olla! Genreen liittyy tiukasti candyrave-tyyli, jota tykkäsin referoida klubivaatteissani silloin tällöin. Joidenkin mielestä genre on kuollut, mutta itse tiedän paremmin. Happya tehdään edelleenkin Suomessakin!

Happy Hardcore on vanha genre, jonka vaikutusesta genre #2 sai alkunsa. Itse tykkään kuunnella varsinkin englantilaisen DJ Briskin vanhoja mixtapeja, joissa on sitä alkuperäistä taikaa. Muita tunnettuja Happy-tyyppejä ovat RMB ja Marusha. Genrestä olen tehnyt myös listan. 

Tällä hetkellä myönnän itsevarmasti, että tämä on yksi suosikkigenreistäni! Harvoinhan sitä pääsee klubilla kuuntelemaan, mutta onneksi on hyvälaatuiset kuulokkeet tietokoneella. Tällä hetkellä näissä kuulokkeissa pyörii Helix - U R Everything, jonka myös soitimme livebändi Headcrab Infestationin kanssa Tampereen YO-talolla vuonna nakki ja perunamuusi.

4. PSYKE

Joskus tulee sellaisia kausia, että tulee kuunneltua psykeä. Näitä kausia ei ole usein, mutta yleensä hoksaan jonkin vanhan psykebiisin, joka lukioikäisenä kuuntelin ja joihin tykkään palata vielä vuosien jälkeenkin. Psyke oli se ihan ensimmäinen konemusiikkigenreni, (jonka jälkeen tutustuin tranceen ja drum'n'bassiin). Silloisen avopuolisoni kautta sain suurimman osan psykekokemuksistani.

Psytrancessa ja goassa on aivan huimaa menoa ja meininkiä. Joidenkin korvaan psyke kuulostaa liian monimutkaiselta, mutta parhaimmissa tapauksissa kaikki se kaaos on jollain tapaa saatu hallintaan ja biisi on balanssissa. Saundeja joka biisissä on hurjasti, melkein ylenpalttisesti. Harvoista biiseistä on tullut kunnolla suosikkeja, mutta niitäkin on. Tällä hetkellä fiilistelen ikivanhaa psykesuosikkia, joka on tietenkin Eskimo - My Rave! Hohhoi. Nyt kaikki tietävät, mistä olen blogini nimen napannut...

Klubeilla psykebileissä on myös omanlaisensa porukka. Tampereella kävin sellaisissa useinkin, tosin en aivan täysin sopeutunut siihen joukkoon. Minulle psyke tarkoittaa eteenpäin vievää musiikkia, jonka energia kantaa läpi bileyön! Suomessa on ihan omanlaisensa psykeskene, mihin en itse koe kuuluvani, mutta osaan arvostaa sitä työtä ja vaivaa, mitä näihin festareihin ja psykebileisiin menee.

5. TEKNO

Sitten yksi suosikkigenreistäni! Tämäkin pitää sisällään lukuisia eri alagenrejä, mutta puhun nyt teknosta yleensä. Oi että! Mitä minimaalimpaa, sitä parempaa! Teknoa voisi kuvailla hyvin itseään toistavaksi musiikiksi. Tässä yhteydessä se ei suinkaan ole huono homma! Teknossa toistetaan 2-4 tahdin pätkää välillä temppuillen ja rutiinia muuttaen. Nämä pienet muutokset ovat kaikki kaikessa.

Monien mielstä tekno on tylsää kuunneltavaa, mutta minusta se sisältää hienovaraista kikkailua ja äänimaailmaa. Monet myös käyttävät termiä tekno yleisenä sanana konemusiikista. Itse yritän aina opastaa ihmisiä pitämään teknon teknona. Teknon parissa tanssiminen on jotenkin ihanan virvoittavaa. Se ei muuta tarvitse, kuin strobon ja savukoneen kaverikseen! Kunnon äänentoiston kanssa tekno on aivan älyttömän hienoa herkkua, jota saisi olla tarjolla enemmänkin. Viime viikolla kävin Jyväskylän Escapessa tanssimassa insomnia-reiveissä, jossa oli tarjolla ihanan teknohtavaa musiikkia. Tanssin tunnin putkeen.

Tekno on mahtavaa varsinkin liikkuvassa välineessä kuunneltuna. Onnibussin kalpean sininen valaistus... Ohi kiitävät katulamput... Pimeä sisätila, pehmeä penkki ja soitin täynnä minimal teknoa. Paras tapa matkustaa!

Tätä genreä varten tongin vanhoja suosikkejani ja löysin täydellisen jaettavan biisin. Sehän on tietenkin King Unique - 2000000 Suns. Lemppari teknoartistini on kylläkin Maetrik, josta on myös oma tekstinsä, sekä Industrialyzer, joka tuottaa vähän rankemman sortin teknoa.

6. CHILLOUT

Tästä genrestä kirjoitin listankin tuossa vähän aikaa sitten. Onhan se hyvä chillout ihanaa kuunneltavaa. Sopii varsinkin opiskelun ja muun työskentelyn/rentoutumisen taustalle. Aika monia biisejä voi luokitella chilloutin alle, mutta monet menevät myös loungemusiikin alle. Genre on muidenkin listattujen kanssa hyvin monipuolinen ja laaja käsitteenä. Yleisenä piirteenä voisi mainita hitaamman tempon. Kick ei myöskään ole niin suuressa osassa verrattuna esimerkiksi teknoon.

Tykkään itse kuunnella chillouttia erilaisten kirjoitustöiden parissa. Kirjoitin sitten fiktiivistä tarinaa tai arvostelua Sokerinoppaan, niin chilloutista saa aina hyvän mielentilan. Harvoin sitä tulee kuunneltua ihan vain kuuntelun vuoksi! Minulle chillout tarkoittaa onnellista mieltä juuri toteutetun suursiivouksen jälkeen, kun saa vain chillata koneella Microsoft Wordin kanssa ja juoda Clipperin sitruunainkivääriteetä.

Boards of Canada ja Ulrich Schnauss ovat suosikkejani tästä genrestä. Canadaa olen kuunnellut varmaankin eniten. Sitä soi myös juuri nyt kuulokkeista, kun laitoin soimaan: Boards of Canada - Peacock Tail! Biisi on minulle rakas, sillä tutustuin siihen vuosia sitten ja se on minulle synonyymi chilloutille.

7. ELECTRONICA

Aah.. Oman musiikkiprojektin genre! (Tai ainakin siihen asti, kunnes jokin parempi nimitys meidän tyylille keksitään...) Electronicaa olen kuunnellut lapsesta lähtien, vaikken silloin tiennyt konemusiikista yhtään mitään. Kuitenkin vanhoilla rakkailla c-kaseteillani oli montakin electronicabiisiä. Lapsuudessa pidin näitä biisejä lievästi hupsuina, mutta vanhemmiten opin arvostamaan niitä aivan uudella tasolla.

Electronicaa sanotaan monesti "älykkääksi" tanssimusiikiksi, mikä on hieman hölmö käsite. Ovatko muut genret sitten idiootteja? Mutta se ainakin on varmaa, ettei genre ehkä sovi kaikkein parhaiten perus klubiasetelmaan. Electronica on lähellä electroakustista taidemusiikkia, josta pidän myös paljon. Olen muun muassa Orbitalin tuotannosta tehnytkin sovituksia kamarimusiikkiyhtyeelle. Se oli hieno projekti! Toivottavasti siinä mukana olleet lukevat myös tätä tekstiä.

Suosikkejani tästä genrestä ovat jo omat tekstinsä saaneet Orbital ja Fluke. Tällä hetkellä taustalla soi Orbital - The Girl With The Sun In Her Head

Itselläni on electronicaa kuunnellessa samanlainen fiilis, kuin klassista musiikkia kuunnellessa. Siihen haluaa keskittyä täysin! Monet biiseistä ovat varsinaisia mestariteoksia, joihin ei kyllästy sitten millään. Electronicaa on vaikea kuvailla, sillä sitä on niin monenlaista. Wikipedian mukaan electronica ei ole genre laisinkaan, vaan yleinen nimitys konemusiikille, joka eroaa perus tanssittavasta musiikista. Mitä mieltä te lukijat olette? Onko #7 täysin hapatusta?

***

Siinä vähän pohdintoja konemusiikista. Oli kiva vähän saada omia ajatuksia selvemmäksi!

Mikäli heräsi mietteitä tai kommentteja, niin postatkaa tänne, facebookkiin tai discordiin. Ideoita tekstien aiheiksi saa myös heitellä! Otan vastaan kaikenlaisia ideoita, haastatteluja ynnä muita. Käykää tykkäämässä myös FB-sivusta, jossa 100 tykkääjän raja on menossa pian rikki! Kiitos kaikille tykkääjille!

torstai 13. syyskuuta 2018

Top 10 Deep End

Seuraavaksi luvassa minulle tärkeää listaa! Tätä oli erittäin vaikea (mutta mielenkiintoinen) tehdä, sillä vaihtoehtoja oli niin monta niin monesta eri genrestä! Deep End (Syvä Pääty) on kasattu valitsemalla muutamia omia suosikkeja ja tutkimalla minulle Trance Family Finland -ryhmässä suositeltuja artisteja ja biisejä. Kiitos kaikille osanottajille! Vastauksien määrä sai minutkin häkeltymään. 

Jälleen kerran en ole suunnaton puristi, mitä genreihin tulee. Luvassa on trancea, teknoa ja jotain siltä väliltä. Yhteisenä teemana on kuitenkin keskiyön kuutamouintiin soveltuva musiikki. Sukeltakaa silmät kiinni viileään altaaseen ja tuntekaa veden paino olkapäillä. Tässä siis minun Top 10!

1. Matan Caspi, R3cycle - Amphibious (Original Mix)


Tähän törmäsin sattumalta, kun annoin YouTuben ehdottaa minulle seuraavaa kuunneltavaa. Syvänmeren tunnelma sopii usvaiseen syysyöhön. Listan ensimmäisen paikan kappale ansaitsi hienolla videon kuvalla, joka passaa listan yleiseen ilmeeseen. Kuuntelen tätä tälläkin hetkellä kuulokkeista, sillä pehmeän ihana bassorumpu kuulostaa niin hienolta!

2. Miika Kuisma - Orbiter (Original Mix)


Seuraavaksi kappale, joka minut inspiroi tätä listaa tekemään!! Olen kuunnellut Kuismaa jo lukioikäisestä lähtien, joten halusin jakaa tämän muillekin. Orbiter on vaan niin uskomattoman kaunis ja hienovarainen biisi. Se herättää kuuntelijan mielikuvituksen avaruusmaisilla saundeillaan. Kiitos Kuismalle myös kommenttiketjuun vastaamisesta! It made my day.

3. Adana Twins - Uncompromising (Original Mix)


Tämän otin suoraan Trance Family Finland -ryhmän kommenttiketjusta! Biisi on erikoisella tavalla sähköinen ja syvä. Siihen on sisällytetty todella monipuolisia efektejä, jotka toimivathyvin yhteen. Tämä nousi kyllä yhdeksi suosikeistani! Videon kuvakin on valittu hyvin. Äänimaailma on kuin rapistuvan, aution kaupungin ambienttia.

4. Dominion - 11 Hours (Z2 Remix)


11 Hours on kappale, jonka ihan ensimetreillä halusin sisällyttää tähän listaan. Muistaakseni bongasin sen miljoona vuotta sitten jonkinlaisesta genrekartasta, missä tämä oli listattuna "Deep Trancen" kohdalle. Saundit ovat tummia, ja kaunis, pehmeä naisääni kruunaa kappaleen! Time is on our side...

5. John 00 Fleming - Chemical Equilibrium (Original Mix)


00 Fleming pääsi yllättämään tällä biisillä! Nimi on minulle hyvinkin tuttu, vaikken aivan kunnolla ole artistiin tutustunutkaan. En osannut arvata, että herralla olisi näinkin syvällistä musiikkia. Tämänkin bongasin TFF:n ketjusta. Kuuntelin sen ja samantien päätin, että tämän on päästävä listalle! Melodia on tietyllä tapaa aavemainen. Suoraan suosikkeihin!

6. Maetrik - Simplemen (Original Mix)


Pari kommentoijaa ehdotti Maceo Plexiä listalle. Artistin toinen nimi Maetrik on minulle kuitenkin rakkaampi, joten otin listalle mukaan yhden niistä biiseistä. Maetrikin joka ikinen kappale on diippiä teknoa, mutta valitsin sellaisen, jota varsinaisesssa Maetrik-artikkelissa ei esitelty. Simplemenin jännä saksofoni-melodia ja kunnon bassoelementti ovat ainakin minusta miellyttävän minimaaleja.

7. Tim Penner - The Temptress (Original Mix)


Sitten taas TFF-biisiä! Minulle ehdotettiin pariakin Tim Pennerin kappaletta, joista tämä oli mielestäni paras. Kummitteleva naisääni sopii kuin nenä päähän tähän kauniiseen biisiin. Voin kuvitella kuuntelevani tätä olohuoneessa maaten, pelkkä UV-lamppu päällä. Jotenkin tämä vain iski minuun enemmän kuin mikään muu ehdotettu biisi!

8. Mike Foyle pres. Statica -- Deadly Nightshade (Original Mix)


Foyle on minulle paremmin tuttu artisti, jonka biisit ovat toinen toistaan nätimpiä. Alunperin suunnittelin listaan kappaleen Blossom, mutta sen esittelin jo varsinaisessa artikkelissa. Tätä olen kuunnellut jonkin verran jo ennen listan tekemistä. Vokaalit ja ajoittainen viulusaundi ovat ehkä vähemmän diippejä kuin muut listan biisit, mutta mielestäni tässä on silti tummaa tunnelmaa.

9. Mononoid - Orbit Rain (Original Mix)


Tämä nousi mielenkiinnon kohteeksi erästä mixtapea kuunnellen. Kuvankin perusteella kunnon sadepäivän musiikkia. Ihanan minimaalinen tunnelma sopii toki myös keskiyön kävelylenkille! Kaunis äänimaailma kehittyy hienosti läpi kappaleen, välillä feidaamalla taustalle ja välillä etulinjaan. 

10. Fluke - O.K.


Flukesta olen myös kirjoittanut oman artikkelin. Jälleen kerran valitsin kappaleen, jota en ole aikaisemmin esitellyt missään. Listan loppua kohden voi valita vähän genrejen vierestä olevan biisin. Avaruusmaiset saundit ja hidas tempo tekevät tästä mielestäni kuutamouintimusiikkia!

BONUS: György Ligeti: Lux Aeterna


Bonuksessa voi laittaa koko homman plörinäksi ja valita jotain ihmeellistä. Ligetin Lux Aeterna on eräs ehdottomista suosikeistani klassisen musiikin puolella. Biisissä on 16 eri laulustemmaa! Sen tunnelma on kuin leijuisi avaruudessa kohti jonkinlaista kaunista entiteettiä, joka saattaa olla vaarallinen tai lempeä. Mikäli 10-minuuttinen meditointi kiinnostaa, niin laittakaa ihmeessä tämä taustalle, valot pois ja silmät kiinni. Tämän valitsemista bonukseksi en sen enempää selittele. Deal with it.

Toivottavasti nautitte tästä listasta yhtä paljon, kuin minä! Kiitos kaikille lukijoille ja niille yli 30 kommentoijalle, jotka tekivät kirjoituksen tutkimisesta vaikeaa, mutta hauskaa. Alunperin ajattelin, että maanantaina otan muutaman kommentoijan biisin mukaan, mutta ehdotuksia tuli niin paljon, että koko homma siirtyi torstaille.

Ehdottakaa toki aiheita, joista haluaisitte tekstin! Ja muistakaa käydä tykkäämässä blogin FB-sivusta, jotta saataisiin 100 tykkääjän raja rikki. Hyvää syksyä kaikille!