lauantai 10. maaliskuuta 2018

Maceo Plex / Maetrik - The People Change

Mitä?
Korvia hierovaa bassolinjaa ja tummanpuhuvasti rentouttavaa minimalismia

Hype:
Mixtapejen kuunteleminen on yksi rakkaimmista harrastuksistani. Ja niitä YouTube on täynnä. Monesti sieltä löytyy absoluuttisia helmiä, joita pitää sitten metsästää tracklisteistä, foorumeilta ja kommenteista. Eräs ehdottomista suosikkimixeistäni on Sasha B:n Techno Mix 2010 Summer, josta olen löytänyt useammankin aivan loistavan teknokipaleen. Erääseen niistä ihastuin välittömästi. Biisi oli Maetrikin Paradigm House, jonka aavemainen tunnelma sai minut kuuntelemaan sitä kerta toisensa jälkeen silmät kiinni keskittyen ja miltei meditoiden. Joskus minimalistista teknoa kuunnellessa päätyy enemmän transsiin kuin trancen parissa, vaikka jotkut olettaisivat toisin. 

Alunperin jenkkiläinen Eric Estronel (asuu wikipedian mukaan nykyään Barcelonassa) tunnetaan parillakin eri nimellä. Nämä nimet ovat Maceo Plex ja Maetrik, ja niiden alla tuotetussa musiikissa on paljonkin eroja. Miehellä on kytköksiä Ibizan yöelämään ja hänellä on ihan oma levy-yhtiökin. Ahkerasti musiikkia tuottanut Maceo aloitti työskentelynsä vuonna 2001, eikä uralle näy loppua. Hyvä niin, sillä ainakin itse aion seurata artistin työskentelyä tarkemmin tulevaisuudessa.

Kahdesta artistinimestä Maetrik on mielestäni parempaa saundia. Se on tummanpuhuvaa, synkkää ja minimalistista teknoa. Maceo Plex on enemmänkin perus electronicaa, jonka niputtaisin samaan syssyyn Aphex Twinin ja Orbitalin kanssa. (Tämä ei siis ole huono asia, mutta tämänhetkiseen makuuni Maetrik sopii paremmin.) Muita artistin genrejä ovat house ja tech house, jotka tosin sulautuvat tehokkaasti yleisen tekno-nimityksen alle. Maceo Plexin tuotanto on myös uudempaa kuin Maetrikin, sillä sen albumit ilmestyivät vuonna 2011 ja 2017, kun taas Maetrikin ensimmäinen albumi julkaistiin vuonna 2002.

Harmillisesti albumeita on kuitenkin vaikea löytää YouTuben uumenista. Biisitietämykseni nojaa oikeastaan vain yksittäisiin kappaleisiin, joita olen napsinut seuraavaksi suositelluista videoista. Maceo Plexin tuotantoon tutustuin tarkemmin vasta tänään tätä kirjoitusta varten, kun taas Maetrikin kappaleita olen kuunnellut jo vuosia.

Maetrikin musiikki on puoliksi korvahierontaa ja puoliksi mysteerillistä tunnelman luojaa. Kuuntelin sitä viimeksi yli neljän tunnin bussimatkalla Oulusta Jyväskylään, jolloin pikkuhiljaa hämärtyvä suomalainen maisema korosti minimalistista efektiä. Jyväskylään saapuessa olin jo aivan rentoutunut. Parhaiten Maetrikin tunnelma välittyy himmeässä valaistuksessa kuulokkeilla kuunnellen. Siihen viereen kuppi teetä tai konjakkia, hunajamelonia, turkinpippureita ja lämpimiä leipiä, niin rentoutuminen on taattu. Kannattaa kokeilla! Ja tässä Top 3, jonka avulla saat mukavan maistiaisen artistin tuotannosta.

TOP3:

Maceo Plex - Kepler Journey

Ensimmäiseksi laitan listalle Maceo Plexin henkilökohtaisen suosikkini. Biisi löytyy albumilta Solar, joka ilmestyi vuonna 2017. Kuuntelin albumin ensimmäistä kertaa vasta tänään, jotta löytäisin edes yhden nimen alla julkaistun hyvän kappaleen. Kepler Journey jotenkin vain osui ja upposi.

Maetrik - Paradigm House

Tässä kappale, josta puhuin jo tekstin ensimmäisissä lauseissa. The people.. CHANGE, the people.. CHAGNE, the people.. CHANGE... Miljoona kertaa toistuva mantra tekee biisistä todella koukuttavan. Mutta mitä sanoo tämä aavemainen ääni? "Bless me to my dimes" ehkä? Se jääköön mysteeriksi, sillä kaikki kuulevat sen eri tavalla. (Laittakaapa kommentteihin oma versionne!)

Maetrik - Bottom Heavy

Tämän biisin löysin, kun aloin tutkimaan Maetrikin tuotantoa lähemmin. Hurjan mystinen bassolinja ja kummitusmainen ääni, josta tulee mieleen Donny Darkon jänis, luovat kappaleen pohjan. Biisin sanoma on aika yksinkertainen: Ice... Fuck That!

Olen jo kauan halunnut kirjoittaa Maceo Plex / Maetrik -yhdistelmästä. Kuten jo sanoin, Maetrikin tuotanto oli minulle tutumpi, mutta onneksi tämän tekstin myötä tutustuin myös saman artistin electronica-puoleen. Näin sitä oppii uutta ja löytää uusia suosikkeja! Kommentoida saa niin täällä kuin facebookissakin. Täten Lissu alkaa pohtimaan seuraavan kirjoituksen aihetta, jota saa toki ehdottaa milloin vain.

3 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Töppäsin kuitenkin ensin ennen kuin sain tämän julkaistua...

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista