torstai 1. huhtikuuta 2021

Projekti Lizsen - Vol. 1

Paljon on tullut hypetettyä kaikenlaisten huikeiden artistien tuotoksia tässä blogissa. Nyt kuitenkin ajattelin kirjoitella vähän henkilökohtaisempaa settiä, eli vähän minun oman musiikin taustoja! Muutama biisi on tosiaan tullut tehtyä. Genreksi on nyt valikoitunut sellainen ambientin ja electronican kaltainen konemusiikki, jota tykkään tehdä! Eipä noita genrerajoja kukaan kauheasti kyttää, vaikka näissä piireissä se genren nimeäminen onkin aika tärkeätä.

Musiikkia olen oikeastaan tehnyt koko elämäni, mutta ainoat esitetyt biisit ovat olleet kamarimusiikkia. Sävellyskursseja tuli otettua sekä lukiossa että Oulun konservatoriolla kun siellä opiskelin klassisia lyömäsoittimia. Sitten opiskelin näitä triangeleita ja rytmimunia ammatikseni Tampereen ammattikorkeakoulussa, jossa muutama minun tekemä sovitus soitettiinkin. Parhaimpina jäänyt mieleen minun lyömäsoitinyhtyeelle tarkoitettu sovitus Orbitalin The Box -biisistä! Tuli myös sovitettua pelimusiikkia kaikenlaisille kokoonpanoille. Säveltelin myös omille lyömäsoitinoppilailleni musiikkia. Eli kamarimusiikki oli aiemmin minun juttuni.

Pari vuotta sitten rupesin kuitenkin miettimään, miltä minun tekemä konemusiikki kuulostaisi. Klassisen taustani vuoksi avasin nuotinnusohjelma Sibeliuksen, sillä minun on huomattavasti helpompi säveltää musiikkia, kun näen nuotit siitä, mitä olen tekemässä. Joidenkin mielestä nuottien kanssa tekeminen on vaikeinta musiikin teossa, mutta minusta se avaa lukemattomia ovia ja mahdollisuuksia! En osaisi tehdä yhtään mitään ilman nuotteja. Hyvä ystäväni J-Gear sittemmin on opettanut minua käyttämään FL Studiosia, jolla olen nyt nämä tämän tekstin biisit tehnyt.

Minun prosessini alkaa aina siitä, että keksin uudelle tuotokselle tunnelman ja nimen. Musiikkini on ehdottomasti ohjelmallista musiikkia, mikä tarkoittaa googlen mukaan "musiikkia, jossa viitataan johonkin musiikin muodollisen rakenteen ulkopuoliseen sisältöön." Toisin sanoen musiikkini kertoo aina jostakin. Tunnelman jälkeen päätän biisin tempon, tahtilajin (melkein aina 4/4) ja sävellajin. Sen jälkeen alkaa luonnostelu, jossa tartun vähänkin kiinnostaviin melodioihin ja sointukiertoihin ja rupean niitä työstämään. Nuotit muutan sitten mideiksi, joita on helppo muokata FL:ssä oikeiksi biiseiksi!

Lizsen on minulle niin rakas nimi, että päätin käyttää sitä myös musiikin tuottamiseen. Muitakin projekteja minulla on päällä, mutta tällä hetkellä vain Lizsen on saanut aikaiseksi julkaista biisejä tubeen. Lukion sävellyskursseilta opin erään tärkeän filosofian: Välillä säveltäminen on vain pakotettava. Aina ei voi odottaa suurta inspistä, sillä se ei välttämättä koskaan tule. Jos säveltämistä tekee työkseen, niin on vain tartuttava siihen hommaan! Sitten kun saa jotain aikaiseksi, niin sitä innostuu oikein kunnolla. Rakkaus! Sellaista musiikin teko minulle on. Seuraavaksi voisin kuitenkin avata vähän neljän valmiin biisini taustoja!

1. Lizsen - Temperatures


Tämä oli ensimmäinen täysin yksin tehty biisi (jonka kyllä kuulee vähän kömpelöstä toteutuksesta...) Inspiksenä oli puolelta toiselle vaihtuvat lämpötilat, jota varsinkin Suomessa joutuu koko ajan kokemaan. Näin keväällä asia on ainakin aika relevantti. Välillä lainaillaan sointuja ihan toisista sfääreistä, niinkuin takatalvi varastaa pakkasia kylmiltä kuukausilta. 

Tempo 175, josta on muodostunut minulle lemppari. Vähän äänessä kuuluu säröjä, kun en vielä kunnolla osannut käyttää FL:ää, kun tämän kanssa työskentelin. (Pitääpi jossain kohtaa vähän masteroida tätä uusiksi...) Omat ongelmansa on varmasti kaikissa biiseissä, mutta tämän pariin pitää ehdottomasti joskus palata. Mutta kiva kipale tästä silti tuli! Oli aivan mahtavaa lukea ihmisten ensimmäisiä mielipiteitä ensimmäisestä omasta konemusiikkikappaleseta!

Temperatures ja muut kappaleeni ovat saaneet paljon vaikutteita kahdesta suunnasta: pelimusiikki ja Einojuhani Rautavaara. Tiedän, kaksi aivan täysin erilaista vaikutusta! Jotenkin pelimusiikkityyliset melodiat ja Rautavaaran ennalta-arvaamattomat sointukierrot ovat minulle tosi hyvä yhdistelmä. Tässä ja seuraavissa biiseissä olenkin seurannut tärkeää filosofiaa: älä pelkää riitasointuja! Niistä saa oikeasti hyvän kuuloisia, kun vaan uskaltaa! Ja Rautavaara-faneille pieni uutinen: on muuten tulossa hänenkn musiikista remix!!!

2. Lizsen - Pink Ghost


Tämä on tosi vanha biisi, joka pyöri midiversiona koneellani tosi pitkään, ennenkuin päätin kunnolla alkaa tekemään sitä. Ajatuksena oli tehdä melodiapainotteinen lyhyt, kiva, söpö ja tunnelmallinen biisi. Pink Ghost kertoo nimensä mukaisesti väärinymmärretystä kummituksesta, joka päättää järjestää autiossa kartanossaan bileet. Tarjolla on boolia ja herkkuja kaikille, jotka uskaltavat tulla! 

Videon kuva oli yksi ensimmäisistä asioista, jotka päätin. Alkuperäinen "Brown Lady" -valokuva oli sellainen, jota teini-ikäisenä hieman pelkäsin. Vaaleanpunaiseksi muokkaaminen ihan oikeasti auttoi minua pääsemään siitäkin turhasta pelosta eroon. Kaiken lisäksi biisistäkin tuli sellainen, että se piristää minkä tahansa pelon keskellä olevaa ihmistä.

Vähän harmittaa, että biisin vibrafonisaundi jäi vähän midimäiseksi, mutta toisaalta olen tyytyväinen puiselta kuulostavaan bassorumpuun. Se on virkistävän erilainen! Biisi on breakbiittinen ja tempo on Temperaturesin kanssa sama 175. En tiedä mikä siinä tempossa svengaa niin kovasti! Tästäkin voisi joskus tehdä hieman tasapainoisemman version, mutta juuri tällaisen pienten kappaleitten kanssa oppi tosi paljon siitä, mitä tuolla FL:llä voi tehdä!

3. Lizsen - The Lighthouse


The Lighthouse eli "majakkabiisi" sai ehdottomasti eniten hyvää palautetta minun biiseistäni. Biisin tunnelma oli selvä jo kauan ennenkuin aloin sitä tekemään. Kerroin siitä isoveljelleni ja monelle muulle, ennenkuin edes aloitin biisin luonnostelemista. Alkuperäinen idea tuli mieleen, kun katsoin YouTubesta Monkey Island 3:n läpipeluuta ja siinähän on yhdessä kohtaa majakka! Jotenkin tosi oudosti se jäi kutkuttelemaan mielen perukoille. Idea pimeästä yöstä, jossa korkea majakka on ainoa valonlähde kilometrien säteellä! On tuulista, kylmää ja yksinäistä. Niinkin oudoista paikoista inspiraatio saattaa syntyä. Huumoripelistä jäi siis mieleen astetta vakavampi tunnelma!

Tempoksi valikoitui 90. Ei ole mielestäni liian nopea tai hidas! Music box -tyyppisen melodian valitsin, kun se tuntui sopivan jäiseltä. Vähän tuli palautetta siitä, että lopussa olevaa muokattua sointukiertoa olisi voinut esitellä enemmän. Pidän palautteen mielessä seuraavia juttuja varten!

Videon kuva on napattu The Ring -leffasta, jossa kummitusvideon sivusta näkyy yksinäinen majakka. Mutta mitä mieltä te lukijat olette? Saako tällaista musiikkia sanoa ambientiksi, vai onko olemassa joku vielä sopivampi genrenimi? Ambientistakin on monia mielipidettä. Se voi tarkoittaa yleisesti tunnelmallista musiikkia, tai sitten oikeasti pelkkää taustahälyä. Hankalia nämä genret välillä.

4. Lizsen - Saunailta


Tuorein biisini, helmikuussa julkaistu. Tämän biisin nimi tuli mieleen ennen varsinaista tunnelmaa! Me suomalaiset rakastamme saunailtoja niin paljon, että ne ansaitsevat oman biisinsä. Videon kuva on äitini ottama. Paikka sijaitsee Keuruulla. Kuvassa on mielestäni ihanasti hirsiseinillä kehystetty järvimaisema! Hetki on sellainen, kun istut rantasaunan terassilla ja ihastelet kaukaisuudessa matkaavia pumpulipilviä valkoviinilasi/siideri kädessä. (Olutkin varmaan kelpaa...) Minun saunailtani olisi sellainen, että saunan ja järven välillä reissattaisiin monta tuntia putkeen. Täydellinen rentoutuminen kuuluu toivottavasti tässä biisissä!

Onko sinun saunailtasi tällainen vai railakkaampi? Biisin nimi on tällä kertaa suomeksi, sillä tämä on meikäläisille niin pyhä asia. 

Tempo 75. Satanen vähemmän kuin kaksi ensimmäistä biisiä. Saunaillan kohdalla otin asiakseni tehdä hieman erilaista projektia, sillä biisi nimittäin menee cis-duurissa! Oli virkistävän erilaista työskennellä suurimmaksi osaksi palautusmerkkien kanssa, kun hain sointukiertoihin paljon kaivattuja riitasointuja. Ja koska biisiä ei ole tarkoitettu akustiseksi kappaleeksi, niin ei ole myöskään kituvia muusikoita, jotka joutuisivat karseata cis-duuria soittamaan! Näin tein ihan vain, koska pystyin! (Ei-muusikoille tiedoksi: cis-duurissa on seitsemän risuaitaa eli sitä on aivan tuskallista lukea...)

***

Siinä vähän minun tuottaman musiikin taustoja! Lisää musiikkia on ehdottomasti tulossa! Lisää ambienttia, electronicaa ja vähän nopeampaakin jossain vaiheessa. Iso kiitos kaikille, jotka tämän jaksoivat lukea ja tukea minua tämän ihanan harrastuksen parissa. Teidän kommentit ovat oikeasti kultaakin arvokkaampia! Jokainen tykkäys videossa lämmittää mieltä.

Kaikki ovat tottakai myös tervetulleita My Raven DISCORDIIN, jossa aiheena konemusiikki ja muu elämä. (On muuten se konemusa-aiheinen Discord, jossa oikeasti jotain puhutaankin!) ;) Tsekatkaa myös My Raven FACEBOOK ja tykätkää, niin ette missaa uusia postauksia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti