perjantai 16. huhtikuuta 2021

DJ Meke - Mättö Mättö -sarjan historiikki / OSA 3

LINKKI OSA 1
LINKKI OSA 2


Osa 3 – Mättö Mättöjen tulevaisuus

Mättö Mättöä on tullut jo vuoden verran. Oma tavoitteeni olisi tehdä pyöreät 100 jaksoa tai 104 jaksoa (tasan kahden vuoden määrä). Haluan pitää tietynlaisen laadun ja antaa kaikkeni. Leikitellä ja hullutella musiikilla.

Kaikki riippuu siitä miten hyvin löytyy inspiraatiota, ideoita, biisejä ja aikaa. En halua pakottamalla luoda 100 tai 104 jaksoa, jos tunne on semmoinen että lopetan aikaisemmin niin sitten lopetan. Toisaalta mikään ei estä sitä että Mättö Mättö jakso (ja / tai mixtapeja) tulisi tulevaisuudessakin joko yksittäisinä tai useampina setteinä.

Ehkä pidän jossain vaiheessa tauon ja jatkan siitä eteenpäin kun siltä taas tuntuu. Pidän kaikki vaihtoehdot avoinna. Tällä hetkellä minulla on valmiina puoleksi vuodeksi Mättö Mättö jaksoja. Eli lokakuun loppuun asti. Aivan alunperin Mättö Mättö jaksojen piti loppua 2020 vuoden lopussa. Toisin kuitenkin kävi, DJ Orion ja YleX:n päättävät taustavoimat halusivat että jatkan Mättö Mättöjen tekemistä. Myös kuuntelijat olivat iloisia että jatkoa tuli.

Jonkinlainen Mättö Mättö fanikuntakin on kehkeytynyt. Kiitoksia teille.

Suurta inspiraatiota ovat tuoneet DJ Eliot Nessin ("Poika, joka toi teknon Suomeen”) Art Of Mixing mixtapet joita hän teki 90-luvulla radio Mafiaan. Porissa, marraskuussa 2020, vanha tiskijukka kollega, DJ Proteus, sanoikin minulle tyyliin: "Teet saman kuin Eliot Ness aikoinaan". Minulle se oli hyvin suuri kohteliaisuus: Vääntää omaa mixtape sarjaa suomen isoimmalle radiokanavalle, vieläpä DJ Orionin ohjelmaan!

DJ Eliot Ness - Art Of Mix 1 (Radiomafia)


Myös Suomalainen DJ Angel ja hänen mixtapet (90-luku ja Radiomafia) ovat inspiroineet minua.

Siinä missä Eliot Ness sekoitteli setteihin tekno, acid, rave, hardcore, trance ja hardtrance biisejä niin DJ Angelin seteissä oli usein iloisempaa soundia. Happy rave, rave, hardtrance biisejä. Ymmärtääkseni DJ Angel oli myös Eliot Nessin oppityttö.

DJ Angel - Mix 1


Mielessäni kasasin ja keräsin joitakin biisejä jotka ovat myös inspiroineet ja vaikuttaneet Mättö Mättö mixtape sarjan syntyyn jo 90-luvulta asti.

Biisi: RMB – Matisse (1995)
Levy: RMB - This World Is Yours


Heti alussa on laulua mikä ei normaalisti istuisi konemusiikkiin, varsinkaan reivi musiikkiin. Sama laulu esiintyy myös biisin keskikohdassa ja aivan lopussa. Kuitenkin se toimii ja rikkoon muottia sekä yllättää.

Juurikin tuosta pidän että rikotaan normeja, tuttuja kaavoja ja tehdään erilailla asiat. Tätä ideologiaa olen yrittänyt tuoda myös Mättö Mättö setteihin.

Laulu on muuten samplattu elokuvasta Ronja Ryövärintytär (1984).

Biisi: Search & Destroy - Don´t Need Nobody (1995)
Levy: Search & Destroy - Music For Happ-E Party's


Search & Destroy alias The Speed Freak, mies joka tuottanut monenlaista hardcore / gabber soundia. Hän on myös ihailemani Gabberdisco levylafkan yksi luojista.

Don't Need Nobody samplaa vokaaleita Kelly Charles - You're No Good For Me (1984) biisistä. Ysärin nuorena minkä kuitenkin yhdistin vokaalit tähän hittiin: The Prodigy - No Good (Start The Dance). Joka tapauksessa samplaus ja sitä käyttävät biisit ovat aina kiehtoneet minua: Otetaan jotain vanhaa ja luodaan siitä uutta.

Biisi: Riot Nation - Abba-Gabba (Speedfreak Mutterficker Massaker) (1996)
Levy: F**king Hardcore #4


Pohjana on Abba - Lay All Your Love On Me (1980) discohitti josta Riot Nation teki biisin ja mielestäni The Speed Freak paransi sitä entisestään tekemällä siitä upea remixin. Energiaa ja nopeutta riittää, sekä tunnistettavissa oleva Lay All Your Love On Me melodia. Juurikin tätä vauhtia ja jännittävyyttä olen tuonut Mättö Mättö setteihini.

The Speed Freak muuten kuvaili omaa soundiaan ”happy gabber” nimikkeellä.

Biisi: Chosen Few - Paradize Outro (Cut That Shit Off!) (1996)
Levy: F**king Hardcore #4


Napataan mehukas melodio Coolio - Gangsta's Paradise (feat. L.V.) (1995) rap biisistä ja pistetään se hardcore biisiin. Eeppisen kuuloista tykitystä, sitä olen aina halunnut Mättö Mättö setteihini .

Biisi: Back2Bass - I Wanna Be With You (Spoetnik Mix) (1996)
Levy: This Is The New Sound Of Popcore


Tämä biisi muistuttaa minua ysäri eurodancestä niin lyriikoiltaan kuin laulultaan joka on heitetty hardcoreksi. Minulle tälläinen toimii: On rankkaa menoa mutta myös imeliä kohtia. Ja tietenkin hienoja melodioita.

Biisi: Wendy Milan - TV-Madness (1994)
Levy: Braindead 2 - The Lurking Fear


Wendy Milan on The Speed Freakin yksi monista alias nimistä joilla hän tuotti musiikkia.

Vähän yli 7 minuutin biisikollaasi mihin myös sekoitettu puhesampleja yhdeksi upeaksi kokonaisuudeksi. Aivan kuten Mättö Mättö setti! Tässä biisilistaa mitä TV-Madness pitää sisällään:

Riot Squad - Nonshlen Tustokken (Ode To Vortex)
Chosen Few - Tranceparant
D.J. Charly Lownoise & D.J. Mental Theo - Ultimate Sextrack
Too Fast For Mellow - In My House
Body Lotion - Ik Wil Hakke!
Too Fast For Mellow - Wooh!
Leathernecks - At War
Dave Clarke - Wisdom To The Wise
Speedy J - Pullover
WestBam - Wizards Of The Sonic
Gangsta Trax - Goodfellas

Mättö Mättö on sen ajan luomus kun korona sulki tapahtumat, pisti yökerhojen ovet säppiin, lopetti reivit... Toivoisin että kun Mättö Mättö (sitten joskus) päättyy niin silloin olisi jälleen tapahtumia. Toivoisin että promoottori haluaisivat ja ottaisivat minut soittamaan Mättö Mättö DJ settejä. Toivoisin että artistina olen saanut kuuntelijoiden hyväksynnän. Se on asia, tunne, mitä artistit ja taiteilijat tavoittelevat.

Jos tykkäät Mättö Mättö seteistä niin jaa niitä somessa, kerro niistä muille...

Loppuun asti täysillä Mättö Mättöä !

Niin... Toistaiseksi tulevaisuus on auki...

- DJ Meke

***

Mutta miten tätä sarjaa voi kuunnella? Mättö Mättö tulee perjantaisin DJ Orionin ohjelmassa, YleX radiosta, noin 21.45 - 21.55 välisenä aikana. Mutta ei huolta, jos vasta nyt hoksaat tämän jutun olemassaolon: Kuuntele YouTubesta aikaisemmat Mättö Mättö jaksot TÄÄLTÄ! 

My Raven DISCORD
My Raven FACEBOOK

Joinailkaa molempiin niin jutellaan! Tulkaa vaikka kertomaan, mitä genreä yleensä tykkäätte kuunnella keväällä/kesällä! Kaikenlaiset tyypit lämpimästi tervetulleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti