Maaliskuun ensimmäisen tekstin takana on hyvä ystäväni Oskari! Jo toisen vieraskynänsä kirjoittaneen konemusiikkikuluttajan teksti kertoo tällä kertaa rakkaimmista 90-luvun kappaleista. Puheenvuoro siis Oskarille!
***
Nostalgia ja ysäri on aina ollut vahvasti läsnä omassa elämässäni, koska olen kuitenkin itsekkin tuolla kyseisellä vuosikymmennellä syntynyt ja lapsuuteni elänyt. Tuo aika on jäännyt mieleeni huolettomana, mutta kehittyvänä ja jollain tapaa jopa luovana ajanjaksona tässä jatkuvassa elämän virrassa.
Parisen vuotta sitten koin kuitenkin jonkin näköisen uudenlaisen valaistumisen musiikkia kuunnellessanni, jollaista en ole ennen kokenut. Kuuntelin siis vanhojen pelien soundtrackeja ja jostain alitajuntaani hiipikin ajatus, että tällaista musiikkia ei voi olla vain tehty pelejä varten tuona aikana. Olen aina ollut luonteeltani ns. tutkija ja keräilijä tyyppiä, joten tietenkin aloin ottamaan asioista selvää ja sukeltamaan entistä syvemmälle tuohon vanhahtavalta, mutta kovin miellyttävältä kuulostavaan pelisoundtrack maailmaan.
Tuo kyseinen sukellus muutti kuitenkin minun elämääni ja käsitystäni musiikista pysyvästi. Löydettyäni parikin erilaista kanavaa Youtubesta, jotka jakavat tätä hieman undergroundimpaa, tuntemattomampaa sekä vähemmän "pumppaavaa" ysäri soundia vastapainoksi Eurodance ilmiölle, niin minulta meni valehtelematta viikonpäivät niitä kahlatessa. Niin paljon erilaisia ulottuvuuksia avautui, että niistäkin biiseistä tuli parikin erilaista ja jopa onnistunutta mixtapea tehtyä sekä myöhemmin muutamat ihan vinyyleinäkin hankittua. Näiden kappaleiden miksaaminen yhteen oli kyllä todella haastavaa, sillä niitä ei varmastikkaan ole tarkoitettu siihen vaan ovat nimenomaan yksilöllisiä teoksia.
Ajattelin listata tähän 10 bongaamaani kappaletta jossain mielestäni järkevän kuuloisessa järjestyksessä, jotka ovat sitä myöten jäänneet pysyvästi soittoon, sekä vaikuttaneet suuresti omaan musiikilliseen tietämykseeni ja ennen kaikkea makuuni. Ota rento asento, laita kuulokkeet korviin ja nauti matkasta!
1. Yantra – The Birth of Stars Julkaisuvuosi: 1994 Label: Synewave London
Aloitan kappaleella, josta on muodostunut itselleni jonkin asteinen meditaatio raita. Myös mielenkiintoinen siinä mielessä, että yhdistelee taiturimaisesti useita eri genrejä. Todella pitkä ja rauhoittava, jopa 3 minuutin intro, jonka jälkeen jatkuu voimakkaan tasaisesti rikkonaisen biitin jyskyttäessä eteenpäin. Loppupuoliskolla suvannon jälkeen tuleekin sitä peleistä tuttua pimputusta. Kaikin puolin loistava teos!
Kappaleen tekijöinä brittiläiset Dan Zamani ja Tim Taylor. Tämä on heidän depyyttijulkaisunsa jonka jälkeen on tullut ainakin kolme julkaisua vuosien 94-95 välillä Yantra nimellä. Kyseisen levyn A-puoli on myös todella hyvä, joten kannattaa sekin tsekata!
2. Nail – Cassiopeia
Julkaisuvuosi: 1993
Label: Warp Records
Mietin jonkin aikaa, että otanko tätä kappaletta mukaan listalle, mutta kun sen kuuntelin pariin kertaan, niin kyllä se ehdottamasti kuuluu tähän! Tässäkin hyvin pitkän alkujohdattelun jälkeen edetään tasaisen varmasti rakennellen. Äänimaailma menee kyllä jonnekkin todella syvälle ihmisen sisimpään pätkittyjen ja utuisten vokaalisamplejen ansiosta. Hieman rikkonaisella biitillä ja vahvoilla ysäri instrumenteilla varustettua fiilistelyä. Todellakin toimii!
Kappale on julkaistu ainoastaan Warp Recordsin, Diy – Strictly 4 Groovers kokoelmalla ja sen taustalta löytyy brittiläinen Nail Tolliday, joka on ollut hyvinkin aktiivinen tuottaja tähän päivään asti. Suosittelen tarkastelemaan lähemmin kyseisen artistin tuotantoa.
3. Robert Leiner – Aqua Viva
Julkaisuvuosi: Tulkinnat vaihtelevat 1992 ja 1994 välillä
Label: Apollo (R&S Records)
12 minuuttia pelkkää mahtavuutta! Niin tätä voisin kuvailla. Käy hyvin laajalla skaalalla erilaisia fiiliksiä ja soundeja läpi. Onnistuu kuitenkin olemaan itsessään jotenkin asettumatta mihinkään tiettyyn genremuottiin vaan luo aivan oman kuuloisensa jutun edetessään. Tässä on paljon sitä 90-luvulle ominaista kovin inspiroivaa luovaa hulluutta ja kokeilunhalua.
Säveltäjänä ruotsalainen Robert Leiner, joka on ollut aktiivinen tähän päivään asti ja on tunnettu laadukaasta soundistaan sekä lukuisista sivuprojekteistaan.
4. Agent Orange – Warm Love
Julkaisuvuosi: 1995
Label: Loop Records
Hieman perinteisempää tasabiittiä vaihtelun vuoksi, mutta fiilistely linjalla jatketaan edelleen. Hyvin kaihoisa ja synkeähkö tunnelma siivittelee kuuntelijaa eteenpäin kolkin tasaisesti pulputtaessa taustalla. Alkuun voisi luokitella jopa technoksi, mutta kappaleen edetessä alkaa olla enemmänkin acid trancen vivahteita. Kaunis ja massiivinen, mutta hyvin melankolinen kokonaisuus.
Tämän teoksen tekijänä suomalaisille technon kuuntelijoille varmasti tuttu ruotsalainen seppä Cari Lekebusch. Cari on ollut ysäriltä tähän päivään asti todella aktiivinen tuottaja. Erityisesti voin suositella kuuntelemaan hänen tekemiä techno julkaisuja.
5. Aurasfere – Sunrise On Epsilon
Julkaisuvuosi: 1994
Label: EXperimental
"All those who have yet to receive their boarding passes, need not worry, because on Epsilon, your mind is the only necessity in order to fly."
Synkkyydestä ja melankoliasta hieman kirkkaampaan sekä universaalimpaan äänimaailmaan. Tämä kappale aiheuttaa minulle jokaisella kuuntelukerralla mielettömästi kylmiäväreitä ja onkin siksi yksi suosikeistani. Trancemaisen keveät synat ja tausta padit syleilevät kuuntelijaa heti alusta alkaen. Massiivinen biitti senkun vain vyöryy laadukkaalla soundillaan valtavien tähtisumu massojen lailla halki galaksien.
Tämä takaa löytyy yhdysvaltalainen Dennis Ferrer, joka on enemmän tunnettu sielukkaasta deep housesta. Tämä projektin ainoaksi jäännyt, mutta loistava 4 biisin EP on ilmeisesti ollut häneltä aikanaan jonkin näköinen kokeilu trancempaan soundiin. Mielestäni hän voisi kyllä tehdä enemmänkin tämän kaltaista settiä!
6. Tandu & Trex – High Density
Julkaisuvuosi: 1994
Label: Indoor Records
En aikaisemmin kuvitellut, että 14 minuuttiin voisi mahtua paljon erilaisia tunnetiloja, mutta tämä teos kyllä osoittaa, että se on mahdollista. Melkoinen trippi ihmismielen syvimpään olemukseen hienosti eri genrejä yhdistellen. Alun leppoisista house / techno poljennoista siirrytään hyvinkin syviin vesiin, joista taas noustaan ja lasketaan yhä uudelleen ja uudelleen. Hyvin aaltoileva, mutta samaan aikaan onnistuu olemaan todella järkkymätön teos. Yksi suosikeistani niin ikään!
Tekijöinä saksalaiset Ingo Kunzi ja Andreas Faisst jotka ovat tehneet yhdessä ainoastaan tämän julkaisun. A-puolella oleva Beridox on myös hieno biisi!
7. Berkana Sowelu – Solid Fuel
Julkaisuvuosi: 1994
Label: Pacific Records
Hieman edellisen kaltainen kappale, mutta paljon menevämpi ja suoraviivaisempi kyllä fiilikseltään. Yhdistelee taitavasti technon rytmiikkaa ja housen sielukkuutta. Loppuakohden alkaa tulla jopa hieman hapokkaita ja itämaisen tyylisiä soundeja mukaan, joka lisää vaan entisestään menevää tunnelmaa.
Taustalla (oletettavasti brittiläinen) Matt Evans, joka on kunnostautunut enemmän yhteistyöprojektien parissa sekä biisien kirjoittana ja sovittajana. Berkana Sowelu aliaksella tehty vain tämä yksi julkaisu, mutta ollut kuitenkin aktiivisena myös tähän päivään asti.
8. Sasha – Magic (Pob's Seismix)
Julkaisuvuosi: 1994
Label: Deconstruction & Platipus
Tämä kappale on ollut minulla paljon soitossa eri yhteyksissä, koska siitä on hyvin moneksi. Alkuperäinen biisi siis Sashan käsialaa, mutta tämä Pob's Seismix on puhutellut huomattavasti enemmän. Trancemaiset melodiat ja aavistuksen jopa hapokkaat kiertosoundit luovat hienoa ja nostattavaa tunnelmaa, rytmiikan pysytellessä kuitenkin melko maltillisena ja jopa hieman housemaisena.
Remixin taustalla siis Pobina tunnettu Paul Hirstwood Brogden. Aktiivisena oman tuotantonsa osalta ainakin vuodesta 1993 vuoteen 2004 asti. Löytyy tosin myös valvava määrä näitä kyseisiä Seismixejä lukuisista biiseistä. Kannattaa kuunnella!
Mielestäni hiukan lyhyeksi jäävä kappale, mutta kyllä se saa sanomansa kerrottua tuossa reilussa 5 minuutissa oikein hyvin. Niitä varhaisia trancen olomuotoja aikana jolloin kaikkea kutsuttiin teknoksi. Rytmiikka onkin hyvin agressiivinen muuten ilmavan kuuloiseen äänimaailmaan. Joskin julkaisun muuhun sisältöön verrattuna tämä on kyllä hyvin kevyttä paukutusta. Todellista edelläkävijä matskua ysärin alkutaipaleelta.
Eräs aikasemmin mainitsemani Robert Leinerin sivuprojekteista. Jäännyt ainoaaksi julkaisuksi kyseisen nimen alla.
10. Freefall – Shrug
Julkaisuvuosi: 1996-1997
Label: Stress Records
Hieman lähemmäs modernimpaa trance soundia tämän kappaleen myötä. Aikaansa nähden kuitenkin todella paljon edellä muuta tehitystä. Progressiivinen rakenne antaa tälle todella paljon voimaa ja lisäulottuvuutta loppua kohden. Puolivälissä mukaan tuleva melodia on todella kaunis ja lennokas. Todella herkullinen pala trancen historiaa! Julkaistu ainoastaan Stress Recordsin, Zeitgeist: New Wave Club Culture kokoelmalla. Tekijöinä Alan Scott Bremner, Anthony Pappalardo sekä Keith Cucuzza.
***
Monia hienoja kappaleita jäi listaamatta tähän, mutta tutkimalla ja etenkin kuuntelemalla saatte varmasti tietää lisää. On ollut kaikin puolin mieltäylentävää ja käänteentekevää löytää näin upeaa soundia kuunneltavaksi. Päättymätön matka elektronisen musiikin loputtomassa universumissa on vasta alkamassa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti