sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Muuvit ja ilmiöt 1900 - 2010

Uuden vuoden kunniaksi jaan kanssanne aivan mielettömän historiapläjäyksen: katsastuksen viime vuosisadan suosikkitansseihin ja liikkeisiin, joista tämän päivän klubbaajatkin voivat ottaa mallia. Tänä vuonna siis tanssitaan lujaa ja taitavasti. Uudenvuodenlupaus sovittu?

Kiitokset ideasta, biisivalinnoista ja historiantuntemuksesta ainakin Mekelle, Terolle, Antille, Anssille, Äidille ja muille mukaville! Meke tokaisi että jokaisella vuosikymmenellä on omat biisinsä jotka luovat dancemuuvit joko tosissaan tai vitsillään, joten tässä yritykseni tuoda yhteen blogaukseen muutamia mainitsemisen arvoisia:

1900- ja 1910-luku
Tältä aikakaudelta oli aika vaikea löytää hyviä videopätkiä, mutta tässä ensimmäisessä perusfiilistä 1900-luvun alusta Pariisin maailmannäyttelyn asiakkaiden näkökulmasta. Taustalla oleva biisi on muuten Hello! ma Ragtime Gal, jonka äänitti ensimmäisenä Arthur Collins vuonna 1899.

Tansseista perinteisten, wanhojen paritanssien lisäksi suosituksi nousi ragtime ja two step. Scott Joplinin "The Entertainer" olisi aivan liian kliseinen veto tähän, joten laitan sen sijaan biisinäytteeksi samaisen pianomestarin Stoptime Ragin:

 

Two Stepistä löytyi harvinainen ja lyhyt pätkä, josta näkee kuitenkin jonkin verran aitoa materiaalia:


1920-luku

Ragtimen lisäksi suosituksi nousivat charleston ja quickstep, jotka kuvasivat varsin hyvin railakasta vuosikymmentä. Voin vain kuvitella, miten vapauttavaa hameiden lyhentäminen ja nopea nilkkojen twistaus on aikoinaan ollut! Tanssit ainakin näyttävät omaan silmään todella vaikeilta hallita, joten jos pystyt samaan, niin nostan hattua! Tässä hieman videota sekä opetusmateriaalia (varmasti hyödyllistä myös dnb-tanssijoille!) askeleista, ja biisinä Green Hill Instrumental - Charleston:


1930-luku

Swing alkoi nostamaan päätään, ja erilaisia tanssityylejä kehittyi big band -orkesterien ympärille. Tunnetuimpia askelkuvioita ovat varmaankin lindy hop ja jitterbug, joka voi viitata myös swingiä tanssivaan henkilöön. Hieman tunnelmaa jitterbug-bileistä (+ jostain tylsistä yläluokan kahvikekkereistä...):


1940-luku

Glenn Millerin "In The Mood" on aivan varmasti tunnetuin big band -biisi, jonka "moodit" tunsivat hyvin jo 40-luvun tanssijat. Biisi julkaistiin jo 1939, mutta sopii ainakin omasta mielestäni hyvin tähänkin kohtaan. Hiljaisten kohtien aikana tuli tanssia varovaisemmin ja äänekkäämpien rajummin. Myös breikit ja soolojen pituudet piti tietää etukäteen, jotta koko tanssilattian meininki olisi yhtenäinen. Tässä videossa näkyy isompi porukka pyörähtelemässä:


1950-luku

50-luvulla jalkojen nitkutus kävi huomattavasti yksinkertaisemmaksi kuin esimerkiksi charlestonissa. Esimerkkinä Elvis Presleyn Jailhouse Rock (1957), jonka roistomaisia kyyryssä tehtäviä twistejä matkittiin ihan jokaisella tanssilattialla.


Toinen mielenkiintoinen ilmiö oli hand jive, joka enteili jo muita käsijumpan kaltaisia tansseja. Tätä pystyi tanssimaan kotisohvalla television ääressä koko perheen voimin, mistä syystä hand jive pysyikin suosiossa niin kauan. Johnny Otis - Willie And The Hand Jive (1958)


1960-luku

Beatles tulee varmasti kaikille ensimmäisenä mieleen, mutta tansseihin keskittyneenä nostan ensimmäisenä esimerkiksi kaikkien rakastaman Letkajenkan, joka levisi vuosina 1963-1965 kulovalkean lailla Euroopassa ja muualla maailmassa. Biisille annettiin vaikean suomalaisen nimen vuoksi myös lempinimiä Letkis, Letskiss tai Let's Kiss, ja biisiin on myös joskus lisätty suloinen pusu-osuus. Alkuperäisen sävelmän on kirjoittanut Erik Lindström.


Letkiksen lisäksi nostan tapetille twistin, jonka juuret tietenkin ovat jo 50-luvun rock'n'rollissa, mutta 60-luvulla twistmania oli vieläkin aivan hullua. Tanssi on niin yksinkertainen, että kuka tahansa pystyi tanssimaan sitä melkeinpä missä tahansa. Tässä videossa (Chubby Checker - Let's Twist Again [1961]) näkyy, kuinka pitkälle tanssi oli levinnyt:


1970-luku

Discon vuosikymmenellä varmasti tunnetuimmat muuvit olivat Saturday Night Feverin kohtauksesta, jossa John Travolta esittelee hulluja liikkeitään ihailevalle yökerholle. Tämä kohtaus tuli hallita discopippaloissa, tai ei ollut muiden silmissä yhtään mitään:


Toiseksi tanssi-ilmiöksi nostan Village Peoplen Y.M.C.A:n (1978), jonka kertosäkeessä varmasti ihan jokainen edelleenkin tekee itsestään mukamas kirjainten näköisiä. Yksinkertaiset ideat ne toimii.


1980-luku

Michael Jacksonin "Thriller" (1983) nousee ehdottomasti yhdeksi kaikkien aikojen tanssi-ilmiöistä. Maailman cooleimmat joraavat zombit tanssivat jostain syystä paremmin kuin suurin osa nykypäivän ihan terveistä ihmisistä. Sen suurempaa esittelyä tämä video ei juuri kaipaa!


Hieman helpommin opeteltavaksi tanssiksi otan 80-luvulta vielä esille Tiputanssin (Chicken Dance). Biisin sävelsi Werner Thomas jo 50-luvulla, mutta sai suosiota vasta 70-luvun lopussa, ja suosituin versio julkaistiin vuonna 1981 (The Tweets - The Birdie Song). Iso plussa videon haitaristille ja ensimmäiselle kommentille.


1990-luku

Vuosikymmenistä oma suosikkini, konemusiikin ja popin aika, jolloin listoille pääsi sellaisiakin helmiä kuin Los del Rion Macarena (1994). Tanssia en enää muista itse ulkoa, mutta ysäribileistä löytyy aina muutama ikuinen macarenan tanssija.


Samankaltainen ilmiö oli myös Spice Girlsin "Stop" (1998), jonka 'mahtavat' muuvit liittyvät jotenkin häiritsevän paljon siihen, mistä kertosäkeessä lauletaan. Mutta ulkoa tämä tuli osata, ehdottomasti! Minusta tämä biisi on loistava esimerkki lukuisista 90-luvun poppikipaleista, joissa vähintäänkin kertosäkeen aikana taustatanssijat esittelivät liikkeitään yleisölle. Kaikille ei kuitenkaan ole tilaa, joten nämä kaksi pääsivät edustamaan vuosikymmentään.


2000-luku

Paluu Thriller-tyyppiseen massatanssiin? Vuoden 2000 syyspuolella maailman valtasi Mr. C The Slide Manin "Cha Cha Slide", jonka mieletöntä menekkia kuvaa muun muassa tämä video:


Askeleet on ainakin helppo muistaa jatkuvan ohjeistuksen avulla. Jumppa alkakoon!

Vielä tehokkaammin levinnyt Las Ketchupin "Asereje" (2002, myös Ketchup Songiksi kutsuttu) jakaa Macarenan kanssa tunnetuimpien tanssikappaleiden paikan. Tämä on se biisi, jonka kaikki tietävät, mutta kukaan ei osaa laulaa. Mollivoittoinen melodia tuo jotenkin erikoisesti myös mieleen Letkajenkan?


2010-luku

Tämä vuosikymmen on vasta alkamassa, mutta silti saamme ihanasti lopettaa listamme maailmanlaajuiseen ilmiöön nimeltä Psy - Gangnam Style (2012). Internetin valtateitä levinnyt biisi valtasi kuulijansa klubimusiikkityylillään ja katsojat eriskummallisilla tanssiliikkeillä. Nykypäivän hulluimmat osaavat tämänkin tanssia, vaikka muita alkaa jo kyllästyttää!


Katsokaapa vaan noita älyttömiä katsojamääriä!

Tästä katsastuksesta historiaan voimme päätellä, että ainakin 40-luvulta lähtien joka vuosikymmen on vaatinut oman tanssi-ilmiönsä, ja odotettavissa on aivan varmasti vielä lisää. Kuka ehtii kirjoittamaan 2020-luvun hitin?

Näihin tunnelmiin Lizsen toivottaa lukijoilleen hyvää uutta vuotta 2013! :)

2 kommenttia: