maanantai 20. toukokuuta 2024

Top 7 Lätkätunnelmat Vol. 2

Morjensta kaikille ja ihanaa kesän alkua! Edellisestä postauksesta on hävettävän paljon aikaa, vaikka ideoita tekstiin on ollut monenlaisia. Päätin kuitenkin jatkaa tänään itseä kiinnostavalla aiheella ja vääntää jatko-osan kohtalaisen hyvin menestyneelle Top 10 Lätkätunnelmat -listalle! En tiedä miksi tämä aihe on minulle niin mielenkiintoinen, mutta siitä jutteleminen on niin mukavaa. Yleensä tekstin julkaisu saa venähtää vaikka kuinka pitkälle, mutta tällaisen kiekkolistan on luonnollista osua juuri MM-kisojen keskelle, joten päätin hellävaraisesti pakottaa itseni tekemään tämän tänään vielä ennen Suomi-Tanska matsia.

Jääkiekko on nopeatempoinen peli. Onko se siis hardcorea?

Edellisessä listassa oli kyllä jo hyvä kattaus jäähalli-DJn parhaita valintoja pelibreikkien tunnelman luomiseen. Kovia ovat sellaiset, joissa yleisö voi taputtaa mukana tai osallistua huutokuoroon. Olen itse aika tunari tietämään joka ikistä biisiä, mutta sain kuin sainkin justiinsa seitsemän bongattua kavereiden pienten apujen kanssa. Uskoisin, että kaikki vähänkin kiekkoa seuraavat ihmiset tunnistavat nämä helposti

Lähdetäänpä siis tarkastelemaan uudestaan jäähallimusaa ja lätkähypeä!

1. Rednex - Cotton Eye Joe


Tämä kaikkien tunnistama ralli on kyllä yksi kaikkien aikojen hyväntuulisimmista biiseistä. Syvältä ysärin uumenista kotoisin oleva Cotton Eye Joe saa lätkäyleisön varmasti tanssimaan mukana. Tuo B-osassa laulava ysärimimmi on kyllä kovis ja täydentää kivasti miesvokaaleja. Ysärillä nuo mimmit olivat jotenkin todella ilmeikkäitä! Toisena esimerkkinä vaikkapa Vengaboysin laulajat, jotka ovat myös supernättejä ja eloisia. Tämä biisihän tunnetaan myös siitä, ettei kukaan oikeastaan tiedä mitä tuossa lauletaan, mutta silti biletetään kovaa. Ei niillä sanoilla niin väliä, jos biisi muuten iskee ja lujaa.

2. Martin Garrix - Animals


Tämä oli hemmetin kovaa materiaalia ilmestymisvuonna 2013! Itseasiassa Animals oli yksi ensimmäisistä listabiiseistä, jonka bongasin tämän vuoden MM-kisoissa. Siitä se idea tähän tekstiin lähtikin. Biisin temppeliblokkisoolo pitää paikkansa eräänä legendaarisimmista perkussiopätkistä konemusiikin historiassa. Muistan kun kuunneltiin tätä lyömäsoittajien joulubileissä Tampereen konservatorion treeniluokassa, kun pullo unicumia kiersi bilettäjien keskuudessa. (Hyi!) Jotenkin harmillisesti ihmiset ovat unohtaneet tämän biisin olemassaolon, mutta onneksi sen koukuttava biitti on mukana vielä lätkäkisoissa. Kuunnelkaa nyt tuota basaria! Se on eeppinen.

3. Opus - Live Is Life


Kaverini Jussin bongaama biisi. Tämä on taas niitä tapauksia, kun biisin esittäjästä tai nimestä ei ole mitään havaintoa, mutta melodia on sitäkin tutumpi. Live is Life on vuodelta 1984 ja soi ainakin minun mielestäni tosi usein kiekkopelien taustalla. Kivaa on aina löytää tällaisia, jotka ovat olleet kuin aaveita mielessä että osaa rallattaa mukana mutta biisin taustat ovat olleet mysteeri. Vähän kuin viime listan Samba de Janeiro! Osaako kukaan sanoa tästä esittäjästä lisää? Ovatko he niin sanottu yhden hitin ihme, vai onko näillä muitakin tunnettuja kappaleita?

4. Loituma - Ieva's Polka


Tästä megasuositusta biisistä soi kisoissa joku hieno remix, mutta ei ole hajuakaan että kenen tekemä se on. Siksi postasin tähän originaalin a cappella -version. Pyydän PLIIS, jos joku tietää mitä remixiä haen niin postatkaa se kommentteihin tai Discordiin! Ievan polkasta tykätään myös ulkomailla kovasti. Varmaan siksi, miten hassulta suomen kieli kuulostaa heidän korviinsa ja onhan tässä koukuttava melodiakin. Oma suosikkini Ieva-versioista on DJ Sharpnelin Pretty Green Onions. Se ei kuitenkaan ole ihan kaikkien makuun, sillä tempo on aika kova. Loituman laulajat ovat kyllä tosi lahjakkaita ja heitä on ilo kuunnella!

5. The Addams Family Theme Song


Tämä on taas niitä, että aika pieni osa ihmisistä tietää, mistä originaali pätkä on kotoisin. Addams Family -leffoja ja sarjojakin on nykyään aika paljon, ja ne ovat kyllä kivaa katseltavaa! Niiden sanoma on, että saa olla vähän outo ja erilainen eikä siinä ole mitään vikaa. Uusimpana lisäyksenä on Netflixissä katsottavissa oleva Wednesday-sarja, josta pidin kovasti. Samalla tämä biisi on lätkäyleisölle kiva taputuspeli, sillä varmaan jokainen tietää missä kohtaa tuo CLAP CLAP pitää tehdä! Veikkaan, että aika isolle osalle lukijoista tämän klassisen musapätkän alkujuuret tulevat täytenä yllätyksenä. Googlen mukaan teeman säveltäjä on jenkkiläinen Vic Mizz, jonka uraan sisältyi monta muutakin elokuvasoundtrackia. Rauha hänen sielulleen.

6. Mark Ronson - Uptown Funk ft. Bruno Mars


Aaaaah... Uptown Funk! Saturday night and we in the spot! Aivan helvetin kiva laulu, joka on itselle vakiintunut täydellisenä ahdistuksenpoistobiisinä. (Kuuntelen monesti vielä peiton alla, jos mieli harhailee masentavissa ajatuksissa.) Tästä tulee aina niin hyvä mieli! Ilmeisesti koko muu maailma ajattelee täsmälleen samalla tavalla, sillä tämän tekstin kirjoittamisen aikana (2024) sillä oli YouTubessa upeat 5,228,132,333 katsomiskertaa! Koko planeetalle rakas biisi tuli bongattua tietenkin myös kiekkopelissä. Tämänkin julkaisusta on jo 10 vuotta, mutta se ei menoa haittaa laisinkaan. Groove ja tunnelma ovat sillä tasolla, että yleisö varmasti rupeaa bilettämään mukana. Laittele yläpeukkua tai kommenttia, jos tämä iskee sinuunkin!

7. A-Tyyppi - Ihanaa Leijonat Ihanaa!


Voitteko kuvitella, että tämäkin on vuodelta 1999? Tätä kuunnellaan edelleenkin joka vuonna MM-kisojen aikaan, vaikka Suomi ei edes pärjäisi kovin hyvin. Kokoelma Antero Mertarannan parhaita lausahduksia on remixattu mahtavaksi bilebiisiksi. Viime lätkälistan lopussa oli Poika Saunoo, joten tähänkin tekstiin oli pakko saada oikeasti virallinen pelkästään jääkiekkoa varten tehty kappale! Vääntö on hurjaa, eikä haittaa vaikka vähän tekisi kipeää! Mertarannan kultti jatkaa olemassaoloaan tänäkin vuonna. Toivottavasti hän jatkaa töitään vielä pitkään.

***

Faktahan on, ettei Suomi ole pärjännyt tänä vuonna (2024) kovin upeasti, mutta jatketaan silti kannustamista loppuun asti! Kaikkensa yrittäminen on tärkeintä urheilussa. Ja jatketaan toki vieläkin jäähallibiisien bongaamista! Kaipaisin teidän bongauksia kommentteihin, jotta saadaan ensi vuonnakin tällainen teksti pihalle!

Upeaa on kuitenkin se, että kesä on alkanut kunnolla jo toukokuussa! Aion viettää tänä vuonna hurjasti aikaa ulkona nauttien auringosta ja lämmöstä. Minun mielestäni kotikaupunki Tampere muuttuu melkeinpä paratiisiksi kesällä ja jokainen pihalla käynti tuo hymyn kasvoille. Suunnitellaanko porukalla konemusiikin kuuntelua vaikkapa puistossa? Bluetooth-kaiutin ja eväät mukaan. Toiveena olisi myös runsaasti terassisoitteluita, joissa ihana kesäinen house ja chillout täydentäisivät chillin hetken jääkylmän juoman kera. Silloin sitä tuntee olevansa oikeasti elossa.

Jatkakaa yöelämässä pyörimistä ja musiikin tekoa! Kuten eräs opettajani sanoi, maailmassa ei voi ikinä olla liikaa kulttuuria. Liittykää myös meidän ihanalle Discord-kanavalle, jossa voi vaikkapa jakaa omaa musiikkiaan tai parhaita meemejä. Linkit someen löytyvät heti tästä alta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti