Vieraskynänä jälleen kerran DJ MEKE! Tämä postaus on jatkoa EDELLISELLE HISTORIIKILLE, joten käykää tsekkaamassa mitä edellisesssä on sanottu.
Osa 2 – Luomisen tuskaa
Ekassa osassa kerroin miten mistä idea lähti Mättö Mättö mixtape -sarjaan. Nyt kerron miten olen luonut Mättö Mättö jaksoja.
Ensimmäinen setti syntyi helposti, jammailin muutamilla biiseillä ja sovitin niitä yhteen ja pienen viilauksen jälkeen sain kokonaisuuden kuulostamaan siltä miltä halusin. Tein jatkoa ja tietynlaiset ”säännöt ja rajat” syntyivät. Max 5 minuuttia ja siihen kuusi ”rankkaa” biisiä. Okei kerran on ollut 7 biisiä mutta keskitytään siihen millaisia biisejä otan Mättö Mättö jaksoihin. Varsinaisesti genrellä ei ole väliä, kunhan biisi on jotain hard musiikkia tai muuten vain rankkaa. Olen käyttänyt mm. Hardstyle, psystyle, hardpsy, hardtrance, UK hardcore, J-core, rave, happy rave, makina, reverse bass, early hardstyle, hardcore, Frenchcore...
Toisinaan heitän joukkoon jotain ihan sinne kuulumatonta kuten synthpop, kasari tai eurodance biisin.Yllätysmomentiksi ja sekoittamaan pakkaa. Tykkään myös käyttää (cover tai remix) biisejä jotka ovat tuttuja tai populaarimusiikissa hittejä ja yhdistää ne vähemmän tunnettujen biisien kanssa. Sekä soittaa biisejä eri nopeuksilla. Konemusiikki on mielestäni tietyllä tapaa lähellä punkkia: Sääntöjä ei ole (ellei niitä itse halua luoda omiin projekteihin) ja voi kokeilla monenmoisia asioita biiseillä, DJ tekniikoilla jne.
Voisin jakaa Mättö Mättö setit kahteen eri luokkaa: Normaali setit ja teema setit.
Normaali seteissä on erityylisiä hard biisejä sekoitettuna. Teemasetit kohdistuvat tiettyyn aikakauteen ja/tai musiikki tyylilajiin: 90s happy rave tai vaikkapa Frenchcore.
Halusin luoda variaatioita ja tehdä settejä sen mukaan millainen inspiraatio oli päällä.
2021 vuoden lisäys: Kolmas luokka on ns. ”Gabberdisco” jaksot missä käytän pääosin Gabberdisco labelin biisejä (+ toisinaan muita sen tyylisiä biisejä). 200 bpm tempoa ja tuttuja pop biisejä hieman erilaisempia versioina.
Gabberdisco levylafka kertoo musiikistaan näin:
Bandcamp linkki: https://gabberdisco.bandcamp.com/
Keväällä kun loin settejä niin kuuntelin monia...monia biisejä ja hain niiden kautta ideoita. Joskus biisiparit ja yhdistelmät syntyivät tuosta vain ja joskus tarvitsi hieman enempi työtä. Toisinaan soitan kahta biisiä päällekkäin ja niistä syntyy kuin oma kolmas biisi, remix tai mashup.
Tärkeätä minulle on ollut luoda setille rakenne: Alku, keskikohta ja loppu. Joskus lähdetään heti ryminällä käyntiin ja joskus fiilistellään ensin. Tarkoitukseni ei heittää vain mahdollisimman nopeita biisejä koko setin ajan vaan luoda toisinan taukoja melodiaosuuksille ja rytmittää kokonaisuutta eri osioihin. Joskus setit voivat olla nopeita ja joskus vähän kevyempiä mutta energiaa ja mahtipontisuutta löytyy kun osaa vain kuunnella.
Laskin että yhden Mättö Mättö jakson tekemiseen menee aikaa noin 2 – 4 tuntia (+ aika mitä olen käyttänyt biisien löytämiseen). Toisinaan seteissä on pienesti huumoria mukana ja varsinkin Mättö Mättö meemeissä mutta kyllä näitä ihan tosissaan väännetään ja joskus tullut turhautumisen tunteita.
Loppukeväästä tein parhaimmillani jakson / päivä.
Mättö Mättö jaksot eivät tule radiosta ulos siinä järjestyksessä kuin olen niitä tehnyt vaan ryhmittelen ne omanlaiseen järjestykseen.
Kesäkuussa ilmoitin DJ Orionille että minulla on jonkinlainen tavoite Mättö Mättöjen suhteen jos vain ideoita ja inspiraatioita riittää ja hänen kehunsa ”porukka diggaa Mätöistä” auttoivat minua pääsemään lopulliseen tavoitteeseen eli Mättö Mättöjä vuoden loppuun asti! Kiitos DJ Orion.
Tietysti kiitoksia myös teille kuuntelijoille, mahtavia kommentteja radiossa, facessa ja youtubessa.
Bonus: DJ-tekniikoista Mättö Mättö -seteissä
Tämä on suunnattu niille jotka ymmärtävät DJ sanastoa ja alan tekniikoita:
Hoidetaan mörkö pois tieltä eli sync-nappula (beat sync). Kyllä käytän monesti kun teen Mättö Mättöjä. Se nopeuttaa ja helpottaa työtä varsinaisessa biisien miksaus tilanteessa. Beatgridien ja hot cue nappuloiden tekeminen ennakkoon vie paljon aikaa että sync-nappulan käyttämisestä olisi todella jotain hyötyä. Joten mikään taikanappi sync-nappula ei ole vaan pitää tehdä extratyötä. Muita syitä miksi käytän sync-nappulaa on mm. se että joidenkin biisien kohdalla musiikin tempo (bpm) nousee niin isoksi että käytössä on soittimen wide tempo (+/- 100% pitch). Beat sync auttaa pitämään oikean nopeuden kummassakin biisissä juuri siinä missä haluan. Wide pitch on vähän epätarkka ilman syncin käyttöä ja lopputulos olisi helposti biittien laukkaamista tai manuaalisesti sen estämistä miksaamalla joka veisi ihan liikaa aikaa.
Toinen syy on se että hot cuen käyttö helpottuu ja voin kikkailla musiikilla paremmin.
Ja kolmas syy on se että toisinaan minulla on vain 10-15 sekuntia pistää toinen biisi muistitikulta, mahdollisesti säätää äänentasoa jne.
Neljäs syy koskee hieman ensimmäistä syytä eli sync auttaa pitämään kaksi biisiä oikeassa nopeudessa ja joskus olen muuttanut lennossa biisien nopeutta itse kuultavan setin aikana.
Toki tämän voisi tehdä muuttamalla samaan aikaan pitch liukuja mutta kokemukseni mukaan lopputulos kärsii jonkin verran.
Sync-nappula on työkalu siinä missä kaikki muukin ja se ei automaattisesti tee tiettyjä asioita DJ:n puolesta. Ja kyllä osaan soittaa (ja kikkailla) ilman syncin käyttöä (ja ilman waveformin, biisien bpm nopeustietoja jne).
Loopit, hot cuet, filtterit ja efektit (varsinkin echo eli kaiku!) ovat perus suolaa settien rakentamisessa.
Käytän Pioneer XDJ-RX (1) kontrolleria, rekordbox softaa, usb-tikkua ja toisinaan yhtä audio studio softaa millä voin tehdä jälki editointia settiin. Toisinaan setti menee yli viiden minuutin ja joudun tekemään editointia eli lyhentämään kokonaisuutta. Toisinaan joskus joku biisi tulee liian kovaa ja tai hiljaisena ja editoin ääntä.
Muutaman kerran olisin tarvinnut kolme soitinta ja joutunut tekemään yhden tai useamman miksaus osion ensiksi ja sitten soittamaan koko setin uudestaan.
Siihen pyrin että kerralla purkkiin ja mahdollisimman vähän jälkieditointia. Joskus se vie yhden ja joskus 2-10 ottoa ennen kuin olen tyytyväinen.
Seuraavaksi tulossa OSA 3 – MÄTTÖ MÄTTÖJEN TULEVAISUUS. Seurailkaa somessa tätä blogia, ettette missaa yhtäkään tekstiä!
Mutta miten tätä sarjaa voi kuunnella? Mättö Mättö tulee perjantaisin DJ Orionin ohjelmassa, YleX radiosta, noin 21.45 - 21.55 välisenä aikana. Mutta ei huolta, jos vasta nyt hoksaat tämän jutun olemassaolon: Kuuntele YouTubesta aikaisemmat Mättö Mättö jaksot TÄÄLTÄ!
***