Mitä?
Musiikkia pimeneviin syysiltoihin.
Hype:
Tämän artikkelin päähenkilö Fluke on jo 80-luvulla perustettu konemusiikkia tuottava yhtye. Vuonna 1988 syntynyt Fluke on minuakin vanhempi. Sen perustajat, englantilaiset Mike Bryant ja Jon Fugler ovat varsin nerokkaita eri genrejen yhdistäjiä. Yhtyeeseen on vuosien saatossa kuulunut myös live-esityksiin kuuluneita muusikkoja ja vokalisteja, mutta alkuperäistä kaksikkoa on kiittäminen hyvin uniikin musiikkityylin kehittämisestä.
Tiedän, että olen maininnut tämän toisen yhtyeen blogissani jo miljoona kertaa, mutta se on pakko nostaa vielä kerran esille. Fluken tyyli on hyvin samankaltainen toisen englantilaisyhtyeen, Orbitalin, kanssa. (Tässä linkki Orbital-artikkeliin). Molempien tyyliä kuvailisin termillä electronica. Electronica on tietynlaista "älykästä" tanssimusaa, mikä tarkoittaa sitä, ettei se välttämättä passaa mihin tahansa klubi-iltamaan, vaan vaatii ihan oman tapahtumansa. Fluke on aina ollut näyttävä live-yhtye lasereitten ja huikeiden efektien kanssa. Fluken kappaleet ovat erinomaisia tunnelman luojia.
Harmillisesti Fluke on oikeastaan hyvin vähän tunnettu yhtye. Se nousi julkisuuteen parin kappaleen myötä. Slap It (myöhemmin Zion) soi tunnetussa elokuvassa Matrix - Reloaded. (Tässä linkki Matrix-artikkeliin.) Toinen kuuluisa kappale on Atom Bomb, joka esiintyi WipEout -videopelisarjan toisessa osassa. (Tässä linkki WipEout-artikkeliin.) Eräs Fluken vokalisteista nousi tunnetuksi saman pelisarjan maskottina, Arial Tetsuona. Fluke on antanut haastatteluja vain harvoin, eikä se ole koskaan vedonnut trance/house yleisöön.
Fluke on julkaissut monen monta albumia, mutta niiden välillä on aina ollut paljon aikaa. Jokainen albumi on mielestäni erinomainen. Kappaleet ovat minimalistisia, groovaavia, jännittäviä ja välillä jopa riemukkaita. Monissa kappaleissa on myös vokaaleja, jotka yleensä sopivat kappaleeseen. (Minun täytyy tosin myöntää, että välillä vokaalit tuntuvat väkisin väännetyiltä... Noh, aina ei voi olla täydellinen.) Biisejä Flukella löytyy onneksi laidasta laitaan. On mystisiä, salaperäisiä biisejä, meneviä, uneliaita, tummanpuhuvia ja iloisia. Flukelta löytyy kappale joka hetkeen. Omasta mielestäni hienointa yhtyeen musiikissa on se, että biisit ovat tarpeeksi pitkiä, jotta tunnelma ehtii kasaantua rauhallisesti. Fluken musiikki on taidetta. Sen kuuntelemiseen kannattaa keskittyä.
Tutkailin hieman Fluken wikipedia-sivuja kun suunnittelin tätä kirjoitusta. Ilmeisesti yhtye tekee vielä livekeikkaa, vaikka wikipedian artikkeli loppuukin vuoteen 2009. Vaikka Fluke alkaa olla jo vanha show, ei ole koskaan liian myöhäistä alkaa kuuntelemaan sitä. Jos pidät hieman taiteellisemmasta konemusiikista, täytyy sinun ehdottomasti antaa Flukelle mahdollisuus. Tässä vielä minun Top3, josta saat kivan ensikosketuksen Fluken musiikkiin:
Fluke - Bullet
Tämä oli yksi ensimmäisistä Fluken kappaleista, joihin tutustuin. Vuonna 1995 ilmestynyt albumi Oto sisältää useammankin yhtä hienon biisin. Bulletin voisin kuvitella soimaan suureen elektronisen musiikin näytelmään. Ehkäpä Hartwall-areenalle tai Fat Ladyyn?
Fluke - Kitten Moon
Tämä löytyy albumilta Risotto. Hieno mestariteos, joka kehittyy pikkuhiljaa, mutta pitää uniikin tunnelmansa. Kitten Moon on myös toiminut inspiraationa keksimääni shottiin, johon tulee 2cl Play-kaakaojuomaa, 2cl kissanminttulikööriä ja päälle lusikallinen kuohkeaa kermavaahtoa. Herkkuhetkiä!
Fluke - Atom Bomb
Tässä WipEout-teemainen musiikkivideo biisistä Atom Bomb. Vaikka Fluken vokaalit välillä tuntuvat typeriltä, on tämän kappaleen minimalistinen sanoitus oiekin toimiva. Biisin groove sopii erinomaisesti lentäviin, futuristisiin aluksiin.
Siinä artikkelini Flukesta. Toivottavasti yhtyeen tuntevat ovat samaa mieltä valitsemani Top3:n kanssa. Ja jos et vielä tunne yhtyettä, niin ota teekuppi käteen ja laita Flukea soimaan. Ripusta jouluvalot kapinallisesti jo nyt, ja lämmitä glögiä, jossa on ripaus konjakkia. Lissu kiittää jälleen kerran lukijoitaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti