maanantai 26. maaliskuuta 2018

Top 10 Rave Finland

Tässä jälleen uusi facebook-yhteisöpostaus. Tällä kertaa listan tekoon osallistui ryhmä ihania rankemman konemusiikin ystäviä. Rave Finland on hardcorelle ynnä muulle vastaavalle musiikille omistettu ryhmä, jonne tulee tiheään tahtiin ihanaa musiikkia kuunneltavaksi. Jos et vielä ole ryhmän jäsen, niin linkin löydät TÄSTÄ.

Lista muodostui siis samalla tavalla kuin edellinen listani, Top 10 Trance Family Finland. Ensimmäiset kymmenen jaettua kappaletta pääsivät listalle. Mukaan mahtui freeformia, klassikoita ja vähän styleäkin. Tässä lopputulos!

1. Hardstyle Mafia - X Marks The Spot


Oskari: Tämmöstä hyvien aikojen vähän darkimpaa hardstyle musiikkia. Mikä parasta nii vielä suomalaista! :)

Tässähän on sahameininkiä! (Leffat vasta katsoneena tunnistin samplen heti...) Biisi alkaa kunnolla vasta puolen välin tienoilla, mutta kuunnellessa ainakin minulle tulee ihan kylmät väreet. Biisi nousi omaksi suosikikseni tältä listalta, ja laitoinkin sen loopille soimaan samalla, kun kirjoitan loput tekstistä. Joskus niin vain käy tiettyjen biisien kohdalla. Kiitos Oskarille tästä linkistä.

2. Substanced - Coordinates



Antti: Substanced on modernin Freeformin ehdoton ykkösnimi. Tässä synkkä biisi hänen uudelta levyltään. Ja biisissä on vielä ajaton sanomakin :)

Todella tuoretta saundia Substancedilta. Biisi on lyhyehkö klippi, mutta hyvä niin, sillä ehkä tämän lukijat innostuvat kappaleen ostamaan. Omasta mielestäni jo tämän klipin perusteella voi hoksata, mihin Substanced kykenee. Mahtava melodia ja jousiorkesterisaundit tekevät siitä eeppisen. Lisää tätä tulevaisuudessakin!

3. Transcend - Awake State


Elina: Brittiläinen Transcend on yksi freeformin kärkinimistä tällä hetkellä. Joulukuussa 2017 julkaistu Awake State on freeformia parhaimmillaan, nimensä mukaisesti vapaamuotoa, eli biisi voi sisältää mitä vaan. Tässä biisissä on selkeästi vaikutteita useista genreistä, kuten hard trance, drum'n'bass, hardstyle. Juuri niin kaunista, melankolista, vaihtelevaa ja tunteellista kuin freeform hienoimmillaan on; multigenretyyli yhdistettynä mielikuvituksellisesti ja tyylikkäästi erittäin nopeaan tempoon. <3

Mitäs tähän lisäämään, Elina sai kaiken sanottua omassa kuvauksessaan! 

4. Legend B - Lost In Love (Baby Doc Remix)


Markku: Orignaali versio oli kova ja tämä on vähintään yhtä kova tai jollei jopa parenpikin. Marusha heitti tämän aikoinaan Hesassa olleissa reiveissä. Fiilikset oli katossa kun kuulin ekaa kertaa!

Vanhempaa materiaalia Legend B:ltä. Tunnistan saundin juurikin sinne vuoden 1995 tienoille! Baby Doc on minullekin tuttu nimi, vaikka en sitä ahkerasti ole kuunnellutkaan. 

5. Devastate - Mood Music (Oli G Remix)


Pekka: Mäkin heitän tänne tavoistani poiketen freeformia, kun noiden aiemmin kommentoneiden genren kuninkaallisten hyväksynnän oma suosikkini siitä viime viikolla sai. Aivan älyttömän nätti, vähän melankolinen melodialiidi, joka taipuu amerikkalaisen Oli G:n käsittelyssä varsin onnistuneeksi hienhankintajumputukseksi. Vähän vaihtelua noihin rikottuihin rytmeihin ja minimal teknoihin, mitä yleensä soi. 

Kyllä se niin on, että pianosaundilla voi nostattaa minkä tahansa kappaleen fiilistä. Kaunis intro johdattaa hurjaan tykitykseen. Trancemainen melodia on nimenomaan "Mood Musicia". Voin vain kuvitella, miten hurja meininki olisi, kun tämä soisi bileissä. Siihen lisäksi jäätävät decot ja valaistus, niin olisin myyty.

6. Greg Notill - Paradigm


Niko: Nakkaan Hardteknoa, koska on tuota freeformia jo tarpeeksi :D Mielestäni yksi Greg Notillin parhaita biisejä, kaunis mättöbiisi sekä muutenkin mukava progressio

Hardteknosta pidän itsekin. Tämä on sitä pyykkikonemusiikkia. Tähän ei kaveriksi kaipaa muuta kuin strobovalot ja savukoneen. En ole itseasiassa pitkiin aikoihin kuullut vastaavaa bileissä, mikä on aikamoinen harmi. Jos lukijoilla on tietoa Jyväskylä-Tampere akselilla tapahtuvista hardtekno-bileistä niin saa mainostaa!

7. Westbam - Celebration Generation (Westbam Remix)


Juha: Oldskool iki klassikko! Löi aika tiukkaan tajuntaan kun tämä julkaistiin. Toimii vielä tänäkin päivänä hyvin omalla kohdalla.

Taas hieman vanhempaa saundia. Olen tämän kuullut useastikin eri mixtapeissa, joten oli kiva nyt löytää se näin yksittäisenäkin biisinä! Kiitos siis Juhalle linkistä; tätä tulee varmasti kuunneltua useamminkin. Biisistä on varmaan lukemattomia eri remixejä, mutta tämä Westbam Remix toimii kyllä hyvin. Videossakin on sitä meininkiä, mitä hyviltä bileiltä voi odottaa: Avaruus-ukkoja ja reivaajia.

8. Grimsoul - Jään Hautamaat


Juuso: HUG Oulun epävirallinen anthem on ehdottomasti Grimsoulin Jään Hautaamat, ja nimenomaan tämä versio. Tästä tuli tyyliin pari vuotta sitten juttu Oulun hardiskenessä juttu, ja Grimsoulin ollessa toissa vuonna meidän ug-bileissä pääesiintyjänä taidettiin tämä kappale soittaa koko bileiden aikana kolmesti. Show'hun kuuluu ehdottomasti myös hillitön meno varsinkin aamun tunteina, jolloin tanssilattialla on tilaa kunnolla revitellä. Tervetuloa Ouluun! Varsinkin melodisen hardin (hard trance, freeform) ug-skene on täällä elämänsä voimissaan

Poikkeuksellisesti soundcloud-linkki youtuben sijaan. Biisi on selkeästi oululaisten ylpeys! Mitäs siihen lisäämään. Juuso taisikin jo kappaleen tunnelman kuvailla hyvin.

9. Marusha - Cardinal Points Of Life


Jasu: Juhaa vähän peesaten, tämä oli kyllä näistä ehkä raveksi luokitelluista rankemman pään biiseistä mulle yks kovimpia.

Olihan sitä Marushaa pakko saada listalle! Kuten Juha tähän kommenttiin vastasikin: "Todellinen klassikko raita kyllä." Itse pidän erityisesti cembalo- ja oboesaundeista, jotka tuovat melkein klassista tunnelmaa kappaleeseen. Sellainen saundimaailma erottaa Marushan kappaleet muista saman aikakauden vastaavista.

10. Stone Cold - Hypnotizing Muzik (Tripoli Trax)


Mikko: No jos yks self promotion

Listan toinen klippi. Youtubelinkin kuvauksessa linkki nettikauppaan, mistä tämän voi itselleen ostaa.
Siellä voi myös kuunnella pitemmän pätkän kappaleesta. Lupaavaa saundia!

Siinä tämän kertainen postaus! Kiitos kovasti kaikille osallistujille. Jatkoa on luvassa muiden facebook-yhteisöjen kanssa. Muistakaa kommentoida jos kommentoitavaa on ja tykätä, jos tykkäsitte. Hyvää pääsiäistä! Syökää paljon suklaamunia ja mämmiä. Over and out.

lauantai 10. maaliskuuta 2018

Maceo Plex / Maetrik - The People Change

Mitä?
Korvia hierovaa bassolinjaa ja tummanpuhuvasti rentouttavaa minimalismia

Hype:
Mixtapejen kuunteleminen on yksi rakkaimmista harrastuksistani. Ja niitä YouTube on täynnä. Monesti sieltä löytyy absoluuttisia helmiä, joita pitää sitten metsästää tracklisteistä, foorumeilta ja kommenteista. Eräs ehdottomista suosikkimixeistäni on Sasha B:n Techno Mix 2010 Summer, josta olen löytänyt useammankin aivan loistavan teknokipaleen. Erääseen niistä ihastuin välittömästi. Biisi oli Maetrikin Paradigm House, jonka aavemainen tunnelma sai minut kuuntelemaan sitä kerta toisensa jälkeen silmät kiinni keskittyen ja miltei meditoiden. Joskus minimalistista teknoa kuunnellessa päätyy enemmän transsiin kuin trancen parissa, vaikka jotkut olettaisivat toisin. 

Alunperin jenkkiläinen Eric Estronel (asuu wikipedian mukaan nykyään Barcelonassa) tunnetaan parillakin eri nimellä. Nämä nimet ovat Maceo Plex ja Maetrik, ja niiden alla tuotetussa musiikissa on paljonkin eroja. Miehellä on kytköksiä Ibizan yöelämään ja hänellä on ihan oma levy-yhtiökin. Ahkerasti musiikkia tuottanut Maceo aloitti työskentelynsä vuonna 2001, eikä uralle näy loppua. Hyvä niin, sillä ainakin itse aion seurata artistin työskentelyä tarkemmin tulevaisuudessa.

Kahdesta artistinimestä Maetrik on mielestäni parempaa saundia. Se on tummanpuhuvaa, synkkää ja minimalistista teknoa. Maceo Plex on enemmänkin perus electronicaa, jonka niputtaisin samaan syssyyn Aphex Twinin ja Orbitalin kanssa. (Tämä ei siis ole huono asia, mutta tämänhetkiseen makuuni Maetrik sopii paremmin.) Muita artistin genrejä ovat house ja tech house, jotka tosin sulautuvat tehokkaasti yleisen tekno-nimityksen alle. Maceo Plexin tuotanto on myös uudempaa kuin Maetrikin, sillä sen albumit ilmestyivät vuonna 2011 ja 2017, kun taas Maetrikin ensimmäinen albumi julkaistiin vuonna 2002.

Harmillisesti albumeita on kuitenkin vaikea löytää YouTuben uumenista. Biisitietämykseni nojaa oikeastaan vain yksittäisiin kappaleisiin, joita olen napsinut seuraavaksi suositelluista videoista. Maceo Plexin tuotantoon tutustuin tarkemmin vasta tänään tätä kirjoitusta varten, kun taas Maetrikin kappaleita olen kuunnellut jo vuosia.

Maetrikin musiikki on puoliksi korvahierontaa ja puoliksi mysteerillistä tunnelman luojaa. Kuuntelin sitä viimeksi yli neljän tunnin bussimatkalla Oulusta Jyväskylään, jolloin pikkuhiljaa hämärtyvä suomalainen maisema korosti minimalistista efektiä. Jyväskylään saapuessa olin jo aivan rentoutunut. Parhaiten Maetrikin tunnelma välittyy himmeässä valaistuksessa kuulokkeilla kuunnellen. Siihen viereen kuppi teetä tai konjakkia, hunajamelonia, turkinpippureita ja lämpimiä leipiä, niin rentoutuminen on taattu. Kannattaa kokeilla! Ja tässä Top 3, jonka avulla saat mukavan maistiaisen artistin tuotannosta.

TOP3:

Maceo Plex - Kepler Journey

Ensimmäiseksi laitan listalle Maceo Plexin henkilökohtaisen suosikkini. Biisi löytyy albumilta Solar, joka ilmestyi vuonna 2017. Kuuntelin albumin ensimmäistä kertaa vasta tänään, jotta löytäisin edes yhden nimen alla julkaistun hyvän kappaleen. Kepler Journey jotenkin vain osui ja upposi.

Maetrik - Paradigm House

Tässä kappale, josta puhuin jo tekstin ensimmäisissä lauseissa. The people.. CHANGE, the people.. CHAGNE, the people.. CHANGE... Miljoona kertaa toistuva mantra tekee biisistä todella koukuttavan. Mutta mitä sanoo tämä aavemainen ääni? "Bless me to my dimes" ehkä? Se jääköön mysteeriksi, sillä kaikki kuulevat sen eri tavalla. (Laittakaapa kommentteihin oma versionne!)

Maetrik - Bottom Heavy

Tämän biisin löysin, kun aloin tutkimaan Maetrikin tuotantoa lähemmin. Hurjan mystinen bassolinja ja kummitusmainen ääni, josta tulee mieleen Donny Darkon jänis, luovat kappaleen pohjan. Biisin sanoma on aika yksinkertainen: Ice... Fuck That!

Olen jo kauan halunnut kirjoittaa Maceo Plex / Maetrik -yhdistelmästä. Kuten jo sanoin, Maetrikin tuotanto oli minulle tutumpi, mutta onneksi tämän tekstin myötä tutustuin myös saman artistin electronica-puoleen. Näin sitä oppii uutta ja löytää uusia suosikkeja! Kommentoida saa niin täällä kuin facebookissakin. Täten Lissu alkaa pohtimaan seuraavan kirjoituksen aihetta, jota saa toki ehdottaa milloin vain.

tiistai 6. maaliskuuta 2018

Haastattelussa ANDY F

Tällä kertaa haastatteluun vastasi oululainen Andy F! Olen itse suunnattoman onnellinen siitä, että Oulussakin järjestetään tapahtumia. Olen siis itse siellä asunut monta vuotta ja toivonkin haastateltavalle paljon tsemppiä tulevaisuuteenkin. Tässä siis Andy F ja Lissun kymmenen kysymystä!



1. Milloin ja miten sait ensikosketuksesi konemusiikkiin?

Ihan ensimmäinen konemusaan liittyvä kokemukseni taitaa olla reilun 20 vuoden takaa kuullessani ensi kertaa The Prodigya radiotaajuuksilta. Biisi oli No Good ja se säväytti todella pientä miestä joka ei moista ollut ennen kuullut. Siitä siirryin hiljalleen kuuntelemaan ja keräilemään trancea ja muuta vastaavaa musaa mikä oli siihen aikaan pinnalla. Konemusabileisiin eksyin ensimmäistä kertaa vasta vuonna 2007, Ouluun muutettuani. Siitä reilu vuosi eteenpäin ja kotoa löytyi ensimmäinen mikserini. 


2. Kerro hieman HUG Oulusta.

Syksyllä 2015 perustettu HUG Oulu, eli Hard Underground Oulu keskittyy tarjoamaan erityisesti rankempaa elektronista musiikkia vahvalla underground otteella sekä suurella sydämellä. Meininki on parhaimmillaan (tai pahimmillaan) totaalisen överiksi vedettyä kieli poskessa koheltamista, koskaan kuitenkaan tinkimätöntä laatua unohtamatta. Tapahtumia on järjestetty niin maan päällä kuin sen allakin, ja tällekin vuodelle on muutama erittäin mielenkiintoinen keissi tuloillaan. Jos erittäin lämminhenkinen mutta sopivasti häiriintynyt meininki kiinnostaa niin tämä just sulle!


3. Kerro hieman Hypno-klubista.

Hypno on erityisesti teknoon ja houseen keskittyvä audiovisuaalinen taidepläjäys, jossa jokaisesta illasta pyritään luomaan omanlainen kokemus ja matka jonka läpi kuljetaan tanssien. Tapahtumat ja illan kulku suunnitellaan tarkasti soittajia ja visuaaleja myöten, moderneja keinoja käyttäen, mutta kuitenkin vahvalla old school -otteella. Hypno on suunnattu erityisesti niille joita kiinnostaa hieman kypsempi soundi sekä laadukas visuaalinen toteutus.


4. Mikä on Oulun kovin menomesta ja miksi?

Oulun kovin menomesta on tällä hetkellä 45 Special. Laadukkaat klubit ja kaupungin ainoa todella vaihtoehtoisempi yökerho. Piste.


5. Kuvaile hieman Oulun konemusiikkiskeneä.

Oulussa on erittäin lämmin ja aito meininki. Tapahtumia on nykyisellään paljon ja kaikille löytyy kaikkea. Sen lisäksi tapahtumat ovat mielestäni usein tasoltaan todella kovia, ja musiikillinen anti on paikoin hyvinkin rohkeaa ja kokeilevaa. Mutta skene ei olisi mitään ilman ihmisiä jotka bileissä käyvät, ja se on täällä ehdottomasti parasta.


6. Mikä on ollut DJ-urasi paras keikka?

Tämä on aina yhtä paha kysymys. Parhaita keikkoja on niin monia omalla tavallaan, ja sitä mukaan kun keikkoja kertyy lisää niin tulee myös lisää näitä ns. parhaita keikkoja. Jos juuri nyt täytyisi kuitenkin valita yksi niin se olisi varmasti viime marraskuussa soittamani 13 tunnin setti HUG:n Halloween bileissä. Sain todella haastaa itseni ja pääsin myös hyödyntämään musiikillista kirjastoani uudenlaisilla tavoilla. Haaveilin tämän kaltaisesta maraton -setistä vuosia ja olikin hienoa että sen sain vihdoin toteuttaa, kiitos siitä ystävilleni jonka sen mahdollistivat.


7. Mitä tulevaa keikkaasi haluaisit mainostaa?

16 Years Of FINRG joka järjestetään 31.3. HelsingissŠ Nosturisssa. Todella kovat bileet tulossa, jonka jäätävän tasokasta lineuppia tähdittää UK hardcoren kärkinimi Darren Styles. Onkin erittäin suuri kunnia olla mukana kyseisessä tapahtumassa ja näitä odotellaan jo innolla.


8. Minkä youtube-videon haluaisit jakaa? 



9. Jos saisit tehdä yhteistyötä kenen tahansa artistin kanssa, niin kuka se olisi?

Hmmm tähänkin löytyisi kymmeniä eri vastauksia, mutta jos puhutaan tämän hetkisistä haaveista niin studiosessio Reinier Zonneveldin tai John Askewin kanssa ois kova juttu. Jos mietitään realistisempia vaihtoehtoja niin yhteiskeikka jonkun kotimaisen legendan, esim. Proteuksen kanssa olisi hieno kokemus.


10. Määrittele termi "tekno".

Tekno on ihmisen ja koneen sulautuma, täyttä anarkiaa vailla sääntöjä, maailma jonne voit kadota ja maailma jossa voit tanssia loputtomiin saakka. Ei teknoa voi oikeasti määritellä, se on maailman hienoin asia.